Η επίσκεψη του αμερικανού πρώην υπουργού εξωτερικών Κίσινγκερ στο Πεκίνο και η συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έρχεται σε συνέχεια των επισκέψεων που είχαν τον προηγούμενο καιρό διαδοχικά ο νυν αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μπλίνκεν και η αμερικανίδα υπουργός οικονομικών Γιέλεν.
Τα συμπεράσματα των διμερών επαφών ήταν ότι και οι δυο πλευρές θέλουν να κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, ότι δεν επιθυμούν την ανοιχτή σύγκρουση, αλλά και ότι καμία πλευρά δεν είναι σε θέση να υποχωρήσει των θέσεών της, κάνοντας παράλληλους μονολόγους στην καυτή ατζέντα των θεμάτων που τους απασχολούν.
Οι Κινέζοι εκτιμούν πολύ τον Κίσινγκερ. Πρόκειται για άριστο γνώστη της διπλωματίας και της στρατηγικής, που η σκέψη του κινείται βάσει της ιστορίας και όχι βάσει των μικροπολιτικών συμφερόντων και των ιδεολογικών αγκυλώσεων. Και αυτό αρέσει στους Κινέζους και θεωρούν πως είναι η καλύτερη βάση για να επαναπροσδιορίσουν τις αμερικανο-κινεζικές σχέσεις.
Ο Κίσινγκερ επίσης ήταν ο άνθρωπος που άνοιξε διάπλατα την πόρτα στην Κίνα την δεκαετία του ’70 και της έδωσε διέξοδο στη μετέπειτα παγκοσμιοποίηση. Γι’ αυτό και το εγκώμιο του Κινέζου Προέδρου στο πρόσωπο του πρώην αμερικανού διπλωμάτη. Ανέφερε χαρακτηριστικά υποδεχόμενος τον Κίσινγκερ ότι «…ο κινεζικός λαός δεν ξεχνάει ποτέ τους παλιούς του φίλους και οι σινοαμερικανικές σχέσεις θα συνδέονται πάντα με το όνομα του Χένρι Κίσινγκερ», είπε ο Σι στην κρατική έπαυλη της κινεζικής κυβέρνησης στο Πεκίνο, όπου γίνονται συνήθως δεκτοί οι ξένοι αξιωματούχοι.
Ο Κίσινγκερ δήλωσε πως είναι ευγνώμων που το Πεκίνο έκανε διευθετήσεις ώστε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο κτίριο όπου είχε συναντηθεί με τους Κινέζους ηγέτες κατά την πρώτη επίσκεψή του. «Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι ένα θέμα παγκόσμιας ειρήνης και προόδου της ανθρώπινης κοινωνίας», δήλωσε ο Κίσινγκερ. «Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρήσουμε τις αρχές που καθιέρωσε η Ανακοίνωση της Σαγκάης, να αντιληφθούμε την υπέρτατη σημασία που προσδίδει η Κίνα στην αρχή της μίας Κίνας και να μετακινήσουμε τη σχέση σε μια θετική κατεύθυνση», είπε ο Κίσινγκερ στη διάρκεια της συνάντησης.
«Η Κίνα είναι πρόθυμη να συζητήσει με την αμερικανική πλευρά τον σωστό δρόμο να προχωρήσουν οι δύο χώρες και να προωθήσουν τη σταθερή πρόοδο των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ», απάντησε ο Σι.
Η «ιδιωτική» επίσκεψη Κίσινγκερ στο Πεκίνο αποτελεί χρυσή τομή και για τις δυο πλευρές, αμερικανική και κινεζική. Διότι ως «ιδιώτης» ο πρώην αμερικανός υπουργός εξωτερικών μπορεί να κάνει συναντήσεις και να συζητήσει πράγματα που δεν μπορεί να κάνει ο νυν υπουργός εξωτερικών.
Η Κινεζική πλευρά χρειάζεται τον Κίσινγκερ να παρέμβει ώστε να καθυστερήσουν οι ΗΠΑ την εφαρμογή κριτηρίων ESG στην εξωτερική τους πολιτική με την Κίνα.
Γνωρίζοντας ο Κίσινγκερ αυτή την ζωτική αδυναμία των Κινέζων, θα πιέσει από την πλευρά του για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της Κίνας με την Ταιβάν. Γνωρίζουν όλοι ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν χρειάζεται μια σημαντική διπλωματική επιτυχία πριν τις εκλογές.
Και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να εξελιχθεί το διπλωματικό παιχνίδι μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Η όλη προσπάθεια είναι να κερδίσουν και οι δυο πλευρές χρόνο έχοντας παράλληλα και κάποια «επιτυχία» να επιδείξουν.