//

Η Maersk αναθεωρεί και ρισκάρει

Η Maersk έχει προγραμματίσει αρκετές δεκάδες πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να ταξιδεύουν μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και της Ερυθράς Θάλασσας τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ως επιπλέον σημάδι ότι οι παγκόσμιες ναυτιλιακές εταιρείες επιστρέφουν στη διαδρομή.

Οι κορυφαίες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Maersk και Hapag-Lloyd, σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας μετά τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης.

Η Maersk ανέφερε στις 24 Δεκεμβρίου ότι προετοιμάζει επιστροφή στην Ερυθρά Θάλασσα για ταξίδια προς ανατολάς και δυτικά, επικαλούμενη την ασφάλεια που θα προσδώσει η ανάπτυξη μιας ναυτικής δύναμης υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία των πλοίων από τις επιθέσεις των Χούτι, αλλά δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα στοιχεία ωστόσο δείχνουν πως πολλά πλοία της εταιρείας εξακολουθούν να έχουν προγραμματιστεί να κάνουν το ταξίδι γύρω από την Αφρική.

Από τις 19 Δεκεμβρίου, η Maersk επαναδρομολογεί πλοία σε όλη την Αφρική μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας για να αποφύγει επιθέσεις, χρεώνοντας επιπλέον ναύλα στους πελάτες και προσθέτοντας εβδομάδες στον χρόνο που χρειάζεται για τη μεταφορά αγαθών από την Ασία στην Ευρώπη και στην ανατολική ακτή της Βόρειας Αμερικής.

Ανήγγειλε στις 22 Δεκεμβρίου ότι θα προσθέσει χρεώσεις 700$ για ένα τυπικό κοντέινερ 20 ποδιών που ταξιδεύει από την Κίνα στη Βόρεια Ευρώπη, ποσό που κατανέμεται ως 200$ επιβάρυνση για διακοπή της μεταφοράς και επιπλέον χρέωση 500$ για την περίοδο αιχμής.

Το τέλος διακοπής της διαμετακόμισης επιβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα με άμεση ισχύ, ενώ η προσθήκη της περιόδου αιχμής ισχύει από την 1η Ιανουαρίου. Δεν είναι σαφές πώς η απόφαση επανεκκίνησης ορισμένων αποστολών στην Ερυθρά Θάλασσα θα επηρεάσει τις προσαυξήσεις.

Η Γερμανικών συμφερόντων ανταγωνίστρια εταιρεία Hapag-Lloyd εξακολουθεί να θεωρεί την κατάσταση πολύ επικίνδυνη για να περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας την Τετάρτη, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να επαναδρομολογεί τα πλοία της μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας.