/

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βίλνιους

Τι συμφωνήθηκε – Ποια τα συμπεράσματα

Μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που συζήτησαν το επίπεδο και την ενίσχυση των πολύ καλών ελληνογαλλικών σχέσεων, πραγματοποιήθηκε και η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Το κλίμα μεταξύ των δυο ηγετών ήταν καλό και δεν θύμιζε σε τίποτα τη σκληρή φρασεολογία και τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών πριν τον φονικό σεισμό στα ανατολικά της Τουρκίας.

Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρηθεί το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις, να πυκνώσουν οι επαφές αξιωματούχων των δυο πλευρών, καθώς επίσης συμφώνησαν την ουσιαστική ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο φθινόπωρο.

Την ευθύνη και τον συντονισμό των διμερών επαφών θα έχουν τα υπουργεία εξωτερικών των δυο κρατών, δηλαδή οι υπουργοί Γεραπετρίτης και Φιντάν.

Η συνάντηση ήταν εθιμοτυπική και το καλό κλίμα που υπήρχε στη συνάντηση προκύπτει και από μία σειρά κινήσεις που κατά τη γνώμη μας σωστά και αθόρυβα δρομολόγησε η ελληνική πλευρά το προηγούμενο διάστημα.

Στη Θεσσαλονίκη πλέον θα φανούν οι πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς.