Η ένταση έχει επανέλθει στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Και από την περασμένη Κυριακή, όταν δεκάδες ένοπλοι επιτέθηκαν στο χωριό Banjska του Κοσόβου και υπήρξε θανατηφόρα συμπλοκή με τις αστυνομικές δυνάμεις, η ένταση έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα.
Με αφορμή αυτή την αναβίωση της έντασης, η Σερβία έχει μετακινήσει στρατιωτικές δυνάμεις και έχει ενισχύσει στρατιωτικά τις θέσεις του στο σύνορο που διατηρεί το Βελιγράδι με την Πρίστινα.
Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023, οι αρχές του Κοσόβου ζήτησαν από την Σερβία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη «συνοριακή γραμμή» που διατηρούν, καθώς η αυξημένη στρατιωτική ισχύς που έχουν μετακινήσει και σταθμεύσει οι Σέρβοι στην περιοχή ανησυχεί τόσο τις αρχές της οντότητας με πλειοψηφία αλβανικού πληθυσμού, όσο ανησυχεί τις ΗΠΑ και τη δύναμη περίπου 4.500 στρατιωτών του ΝΑΤΟ που σταθμεύουν στην περιοχή.
Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και τις Νατοϊκές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Κόσοβο είναι ότι η Σερβία έχει μετακινήσει στα σύνορα βαριά τεθωρακισμένα, αντιαεροπορικά συστήματα και βαρύ πυροβολικό, γεγονός που δεν δικαιολογεί την κάλυψη τυχόν κενών ασφαλείας εναντίον ασύμμετρων απειλών. Περισσότερο παραπέμπει σε συγκέντρωση δυνάμεων ενόψει εισβολής.
Σε δηλώσεις του ο Σέρβος πρόεδρος Aleksandar Vucic προσπάθησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες των αρχών του Κοσόβου και του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως το Βελιγράδι δεν σκοπεύει να εισβάλει στην περιοχή διότι αυτό θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος της ΕΕ. Αλλά ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να αποσύρει τις δυνάμεις του από το σύνορο με το Κόσοβο.
Το Κόσοβο έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του από τη Σερβία από το 2008, η πλειονότητα του πληθυσμού είναι αλβανική και για τη Σερβία η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου συνιστά μείζον εθνικό και ιστορικό ζήτημα για τη χώρα, το οποίο ούτε καν διαπραγματεύεται.