/

Η ΕΕ σε διαδικασία προσχώρησης της Αλβανίας – Το λάθος μήνυμα

Διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα της Αλβανίας θα πραγματοποιήσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Κυριακή 15/10 και τη Δευτέρα 16/10, όπου θα συζητήσει τη διαδικασία προσχώρησης, το νέο σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια και θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, η οποία πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Την Κυριακή θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι και τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, για να συζητήσουν τη διαδικασία προσχώρησης της Αλβανίας στην ΕΕ. Η Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους.

Τη Δευτέρα, η κ. φον ντερ Λάιεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, μαζί με τον Επίτροπο Γειτονίας και Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρχελι.

Η σύνοδος κορυφής θα φέρει σε επαφή τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των Δυτικών Βαλκανίων και θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθεί με τους περιφερειακούς ηγέτες το νέο σχέδιο ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το εν λόγω σχέδιο το οποίο προετοιμάζεται από την Επιτροπή έχει ως στόχο να προσφέρει άμεσα στους λαούς των Δυτικών Βαλκανίων ορισμένα από τα οφέλη της προσχώρησης στην ΕΕ, μέσω της ένταξης στην ενιαία αγορά, της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, της επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων και αυξημένης χρηματοδοτικής στήριξης.

Η ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων είναι μια ορθή πολιτική προοπτική για όλες τις πλευρές. Το ζήτημα που προκύπτει είναι αυτό να μην γίνει με εκπτώσεις ως προς τις βασικές αρχές που διέπουν την ΕΕ, καθώς και τα κριτήρια που καθορίζουν αν ένα κράτος είναι έτοιμο για πλήρη ένταξη.

Με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη φυλακισμένο για λόγους πολιτικής «ουδετεροποίησης» του ίδιου και της δυναμικής της ελληνικής κοινότητας στην περιοχή της βορείου Ηπείρου, το κράτος δικαίου στην Αλβανία δείχνει πως υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι η Αλβανία να καταφέρει να προσεγγίσει τα Δημοκρατικά πρότυπα της ΕΕ.

Η βιασύνη της σημερινής ηγεσίας της ΕΕ να επιδείξει έργο για λόγους καθαρά της πολιτικής υστεροφημίας των ίδιων των προσώπων που την απαρτίζουν, στέλνει για ακόμη μια φορά το λάθος μήνυμα προς τις ηγεσίες των κρατών σε αναμονή για την εισδοχή τους στην ΕΕ. Το μήνυμα είναι ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για εκπτώσεις λόγω πολιτικής σκοπιμότητας και ιδιοτελών συμφερόντων.

Και είναι ότι ακριβώς δεν χρειάζεται τούτη την ώρα η Ευρώπη…