/

Η ΕΕ ακολουθεί τις ΗΠΑ στο Μεσανατολικό

Τη Δευτέρα 11/12 οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν πιθανά επόμενα βήματα ως απάντηση στην κρίση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής των πηγών χρηματοδότησης της Χαμάς και των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων για τους Ισραηλινούς εποίκους που ευθύνονται για τη βία στη Δυτική Όχθη.

Η επανέναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα αναγκάζει την ΕΕ να επικεντρωθεί εκ νέου σε αυτή τη σύγκρουση, αν και στα άμεσα ενδιαφέροντα της Ένωσης είναι η κατάσταση στην Ουκρανία. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο πόλεμος έχει αποκαλύψει μακροχρόνιες και βαθιές διαιρέσεις σχετικά με την ευρύτερη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ωστόσο, οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να βρουν κοινό έδαφος καθώς εξετάζουν ένα έγγραφο συζήτησης από τη διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ που περιγράφει ένα ευρύ φάσμα πιθανών επόμενων βημάτων.

Η Χαμάς περιλαμβάνεται ήδη στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως τρομοκρατική οργάνωση, πράγμα που σημαίνει ότι τα κεφάλαια ή τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει στην ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτούν.

Η ΕΕ ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι πρόσθεσε τον Mohammed Deif, Διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, και τον αναπληρωτή του, Marwan Issa, στον κατάλογο τρομοκρατών που υπόκεινται σε κυρώσεις.

Το έγγραφο συζήτησης που θα παρουσιαστεί στο συμβούλιο κορυφής της ΕΕ περιλαμβάνει μέτρα κατά των πηγών χρηματοδότησης της Χαμάς και των διαύλων παραπληροφόρησης. Χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία συνεργάζονται για την προώθηση τέτοιων προτάσεων.

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell, έχει επιπρόσθετα εκφράσει ανησυχία για την αυξανόμενη βία από τους Ισραηλινούς εποίκους εναντίον των Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ευθυγραμμίζοντας έτσι την θέση της ΕΕ με αυτή των ΗΠΑ.

Το έγγραφο προτείνει ότι μια απάντηση της ΕΕ θα μπορούσε να περιλαμβάνει απαγορεύσεις ταξιδιών στην ΕΕ για τους εξτρεμιστές και άλλες κυρώσεις για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Γαλλία είπε τον περασμένο μήνα ότι η ΕΕ πρέπει να εξετάσει τέτοια μέτρα. Και ο πρωθυπουργός του Βελγίου Alexander De Croo είπε την περασμένη εβδομάδα ότι «οι εξτρεμιστές έποικοι στη Δυτική Όχθη» θα απαγορευθούν να εισέλθουν στη χώρα.

Διπλωμάτες είπαν ότι θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί η απαιτούμενη ομοφωνία για τις απαγορεύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ, καθώς χώρες όπως η Αυστρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία είναι πιστοί σύμμαχοι του Ισραήλ.