/

Η Δύση αποφάσισε –  Ώρα Κίνας, Ρωσίας να μιλήσουν

Σήμερα, Σάββατο 21/10 ξεκινούν στις 10 το πρωί οι εργασίες μιας συνόδου που οργανώνει η Αίγυπτος στο Κάιρο, για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.

Μέχρι και το απόγευμα της Παρασκευής ήταν απολύτως συγκεχυμένη η εικόνα του ποιοι ηγέτες και αξιωματούχοι θα παρακολουθήσουν τη Σύνοδο.

Από την πλευρά της Κίνας, τη Σύνοδο θα παρακολουθήσει ο ειδικός απεσταλμένος της Zhai Jun, ενώ η Ρωσία είπε ότι θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Mikhail Bogdanov. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ανακοινώσει αν θα παραστούν στη Σύνοδο.

Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz και ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak δεν θα παραστούν, ενώ δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για το αν θα πάει ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel και ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell σχεδίαζαν να πάνε στο Κάιρο, αν και η άφιξή τους έγκαιρα είναι αμφίβολη, καθώς και οι δύο βρίσκονται στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμφίβολη είναι και η προοπτική μιας κοινής δήλωσης των συμμετεχόντων στη Σύνοδο. Οι διαφορές που υπάρχουν είναι πολλές και φαντάζουν αγεφύρωτες. Ακόμη και μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, πόσο μάλλον μεταξύ των κρατών της Μέσης Ανατολής.

Η Αίγυπτος προσπαθεί να διοχετεύσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού σημείου πρόσβασης που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, αλλά η βοήθεια έχει κολλήσει στα σύνορα.

Ο πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Αιγυπτιακός λαός θα αντιταχθεί σε κάθε αναγκαστική μετακίνηση Παλαιστινίων προς το Σινά, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μετατρέψει την αιγυπτιακή χερσόνησο σε βάση επιθέσεων κατά του Ισραήλ.

Η θέση της Αιγύπτου αντανακλά τους αραβικούς φόβους ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν και πάλι να φύγουν ή να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μαζικά, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του πολέμου για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Οι μη συμμετοχές από την πλευρά της Δύσης δείχνουν ότι ουσιαστικά ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν αποφασίσει για το μέλλον της περιοχής και την τύχη των Παλαιστινίων σε σχέση με άλλα γειτονικά κράτη της περιοχής, όπως η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Γι αυτό είχαμε τόσο σφοδρές αντιδράσεις από αυτά τα δυο κράτη. Γνωρίζουν προφανώς πως αποτελούν μέρος των Δυτικών σχεδιασμών για την επόμενη μέρα στην περιοχή.

Η Αίγυπτος με τη σημερινή Σύνοδο, δίνει ουσιαστικά βήμα στο να γίνει γνωστή η άποψη της Κίνας και της Ρωσίας επί του ζητήματος. Θέλουν από τη μία να βάλουν στο παιχνίδι αυτές τις δύο δυνάμεις, μέλη και οι δυο χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στα δυτικά σχέδια, ενώ από την άλλη δίνουν βήμα και προσοχή στο τι έχουν αυτά τα κράτη να πουν.

Είναι αναμφίβολα μια ευκαιρία για το Πεκίνο και τη Μόσχα να (ξανά) κερδίσουν δυνητικά κομμάτι επιρροής στην πίττα της εύθραυστης Μέσης Ανατολής. Η Κίνα πρόσφατα έδωσε σημεία γραφής, με την επιτυχημένη εμπλοκή της στην επαναπροσέγγιση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν και την αποκατάσταση των διπλωματικών τους σχέσεων.