Ξεκινά την Πέμπτη 9/11 στο Παρίσι η Γαλλική πρωτοβουλία να βρεθεί λύση στο ανθρωπιστικό ζήτημα στη Γάζα και να συζητηθεί η προοπτική κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή.
Παρά το γεγονός ότι θα παραβρεθούν στη Συνδιάσκεψη πάνω από 80 εκπρόσωποι κρατών και διεθνών οργανισμών, οι προσδοκίες για κάποιο απτό αποτέλεσμα παραμένουν χαμηλές.
Στη Συνδιάσκεψη θα δώσει το παρόν ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, ωστόσο δεν έχει προσκληθεί το Ισραήλ, ούτε η Ρωσία. Επίσης θα είναι λίγοι οι επικεφαλείς κρατών που θα παραβρεθούν. Οι ΗΠΑ θα εκπροσωπηθούν από την υφυπουργό πολιτικής ασφάλειας, Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων Uzra Zeya.
Η Γαλλική πλευρά έχει τονίσει πως η Συνδιάσκεψη δεν γίνεται για να επαναληφτούν οι εθνικές θέσεις της κάθε χώρας, αλλά για να βρεθεί κοινός τόπος και πρακτικός τρόπος στήριξης του ανθρωπιστικού έργου στη Γάζα.
Μέσα στους στόχους της Συνδιάσκεψης είναι να ασκηθεί πίεση στην αποκατάσταση της υδροδότησης, του ηλεκτρισμού και την παροχή καυσίμων στη Γάζα. Το πώς πρακτικά θα γίνουν αυτά, με τη μισή Γάζα κατεστραμμένη και το οδικό της δίκτυο μπλοκαρισμένο από μπάζα και εκρηκτικά είναι μια άλλη συζήτηση…
Στόχος επίσης είναι να συζητηθεί η προοπτική να στηθεί από θαλάσσης ένας ανθρωπιστικός διάδρομος, με πλοία που θα φιλοξενήσουν αμάχους, πλωτά νοσοκομεία, πλοία εργοστάσια ενέργειας, πλοία-αντλιοστάσια επεξεργασίας νερού και πλοία με τρόφιμα και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια. Η μετάβαση ωστόσο, από και προς αυτά, καθώς και η παραμονή τους στις ακτές της Γάζας, προϋποθέτουν την κατάπαυση πυρός, με το Ισραήλ και τη Χαμάς να μην συμφωνούν σε μια τέτοια προοπτική.
Στην προοπτική μιας τέτοιας απόφασης, η Ελλάδα θα μπορούσε να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τέλος, η Γαλλική προεδρία ανακοίνωσε πως στην ατζέντα των θεμάτων της Συνδιάσκεψης θα τεθεί και το ζήτημα των ομήρων στα χέρια της Χαμάς και των άλλων εξτρεμιστικών οργανώσεων των Παλαιστινίων.
Η Γερμανική απόφαση
Η Γερμανία αποφάσισε να ανακηρύξει παράνομη και να μπλοκάρει κάθε δραστηριότητα σχετιζόμενη με τη Χαμάς, γεγονός που χαιρετίστηκε από τις ΗΠΑ. Όπως διαφαίνεται, θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες, που θα θέσουν στο μικροσκόπιο των αρχών ασφαλείας κάθε δραστηριότητα που θα έχει οσμή συνεργασίας με τη Χαμάς ή άλλους Παλαιστίνιους τρομοκράτες.
Το πολιτικό μέλλον της Γάζας
Την Τετάρτη 8/11 οι ΗΠΑ, μέσω διαφόρων εκπροσώπων τους, διαμήνυσαν πως το πολιτικό μέλλον της Γάζας ανήκει αποκλειστικά στον Παλαιστινιακό λαό, κατευνάζοντας με αυτόν τον τρόπο τις ανησυχίες σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις πίσω από τον πόλεμο που διεξάγεται στην περιοχή, αλλά κλείνοντας από την πλευρά τους και τις όποιες φιλοδοξίες καλλιεργούσαν ακραίοι πολιτικοί κύκλοι εντός του Ισραήλ.