////

Η ατζέντα του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας

Ο Στρατηγικός Διάλογος χρησιμεύει για να επιταχύνει την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας. Και οι δύο χώρες χρησιμοποίησαν αυτήν την πέμπτη συνάντηση του Στρατηγικού Διαλόγου για να υπογραμμίσουν μια αυξανόμενη διμερή και διατλαντική σχέση που βασίζεται σε κοινές δημοκρατικές αξίες και συμφέροντα.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2024, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης πραγματοποίησαν συζητήσεις που περιλάμβαναν υψηλού επιπέδου διυπηρεσιακή εκπροσώπηση και από τις δύο χώρες.

Στον φετινό διάλογο, η Ελλάδα υπέγραψε τις Συμφωνίες της Άρτεμης (Artemis Accords), και έγινε η 35η χώρα που το έκανε. Σύμφωνα με τις αρχές της Συμφωνίας Άρτεμις, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαιώνουν την κοινή τους δέσμευση για ένα κοινό όραμα για ειρηνική, βιώσιμη και διαφανή συνεργασία στο διάστημα.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τη βούλησή τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία στους ακόλουθους τομείς:

Περιφερειακά Θέματα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα ανανέωσαν τη δέσμευσή τους για την προώθηση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας στην Ευρώπη και την περιοχή, ιδιαίτερα μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, τις βίαιες ενέργειες των Χούτι που απειλούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Και οι δύο κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν τις κοινές αξίες και τη δέσμευσή τους στη δημοκρατία και την ανάγκη επίλυσης των διαφορών με διπλωματικό τρόπο, σεβασμού της κυριαρχίας και τήρησης του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτησαν τη συνεχιζόμενη δέσμευση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου στις 7 Δεκεμβρίου 2023, στην Αθήνα και την υπογραφή της Διακήρυξης Ελλάδας-Τουρκίας για Φιλικές Σχέσεις και Καλή Γειτονία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα σκοπεύουν να συνεχίσουν να προωθούν την περιφερειακή ολοκλήρωση, το κράτος δικαίου, τις σχέσεις καλής γειτονίας, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τη συνεργασία μέσω της μορφής 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες κράτη). Υπό το πρίσμα των περιφερειακών εξελίξεων, η εμβάθυνση της συνεργασίας των 3+1 και η σύνδεσή της με άλλες πρωτοβουλίες περιφερειακής συνεργασίας, θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την εκτίμησή τους για την ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας στη Γάζα, την ισχυρή υποστήριξη του Ισραήλ και τη συμμετοχή στην Επιχείρηση Prosperity Guardian και επαίνεσαν την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στη νέα θαλάσσια επιχείρηση της ΕΕ EUNAVFOR Aspides. Οι δύο κυβερνήσεις συζήτησαν τη σημασία της υποστήριξης προς την Ουκρανία, τονίζοντας την ακλόνητη δέσμευσή τους και τον σεβασμό προς τις θεμελιώδεις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. Οι δύο χώρες σημείωσαν την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2025/26 και σχεδίασαν περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας στον ΟΗΕ.

Άμυνα

Και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν τη σημασία της επέκτασης και εμβάθυνσης της διμερούς στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας. Επανέλαβαν τη σταθερή τους απόφαση να διαφυλάξουν και να προστατεύσουν την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των αντίστοιχων χωρών τους. Τόνισαν επίσης τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μέσω των προσπαθειών στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας και προσβλέπουν στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικών εξοπλισμών, όπως τα F35 και, ως επιχορηγήσεις EDA, αεροσκάφη C-130H και παράκτια μαχητικά πλοία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζήτησαν πιθανά αμοιβαία οφέλη από τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών οφελών για τα ναυπηγεία της Ελλάδας και της συνεργασίας μεταξύ των οικοσυστημάτων αμυντικής καινοτομίας των δύο χωρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την Ελλάδα για την υπέρβαση της δέσμευσής της στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας ξοδεύοντας πάνω από το 3,5% του ΑΕΠ της στην άμυνα, ενώ πάνω από το 45% αυτού χρησιμοποιείται για μεγάλες αγορές εξοπλισμού και εκσυγχρονισμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τη συνεχιζόμενη επιτυχία της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία αυξάνει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει τη νοτιοανατολική πλευρά του και παρέχει στρατηγικής σημασίας πρόσβαση, βάση και υπερπτήσεις για τις δυνάμεις των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό, καλωσόρισαν τα έργα βελτίωσης των υποδομών σε Σούδα, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και άλλες τοποθεσίες. Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τον αυξανόμενο αριθμό των δυνάμεων των ΗΠΑ που εργάζονται σε αλληλεγγύη με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέσω συνδυασμένης πολυμερούς εκπαίδευσης και ασκήσεων για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως ζωτικού κόμβου εφοδιαστικής, ενέργειας και εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πολιτική Προστασία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζήτησαν τον σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης και την ετοιμότητα για τις πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής συνεισφοράς στον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν τη συμμετοχή του Ελληνικού Πυροσβεστικού Σώματος σε μια εκπαιδευτική περιοδεία στις ΗΠΑ και εξέφρασαν ενδιαφέρον για την ενημέρωση της συνεργασίας για την αντιμετώπιση καταστροφών. Και οι δύο υπογράμμισαν την ανάγκη εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που επηρεάζουν τόσο την Ευρώπη όσο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισαν την Πρωτοβουλία Ασφαλούς Κινητικότητας με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) για την καθιέρωση πρόσβασης σε υπηρεσίες που βασίζονται σε συγκεκριμένες ανθρωπιστικές ανάγκες και ανάγκες προστασίας. Η Ελλάδα τόνισε επίσης τη σημασία της προσφοράς περισσότερων νόμιμων οδών μετανάστευσης, περιγράφοντας τις σχετικές διμερείς συμφωνίες. Η Ελλάδα υπογράμμισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες πρώτης γραμμής στη Μεσόγειο όταν υποδέχονται μεγάλο αριθμό μεταναστών και αιτούντων άσυλο, διασφαλίζοντας παράλληλα την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Ενέργεια και Περιβάλλον

Και οι δύο χώρες τόνισαν τη συνέχιση της συνεργασίας για την ενεργειακή ασφάλεια, τονίζοντας τον κοινό στόχο της μεγαλύτερης περιφερειακής διασυνδεσιμότητας για τη διαφοροποίηση των διαδρομών και των τύπων ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπου η Ελλάδα έχει αναδειχθεί ως ηγέτης της Ευρώπης. Η συνεργασία για την ανάπτυξη των υποδομών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ελλάδας αποτελεί κοινή προτεραιότητα για την ενίσχυση του μέλλοντος της Ελλάδας ως εξαγωγέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μεταξύ άλλων μέσω της πρωτοβουλίας Green Aegean. Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να προωθήσει έργα διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμβάλλοντας έτσι στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια και στην προώθηση της καθαρής ενέργειας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την ένταξη της Ελλάδας στην Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών, ως ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση του Διαδρόμου Βορρά-Νότου, ενισχύοντας την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την ηγεσία και την προετοιμασία της Ελλάδας ως οικοδεσπότη της 9ης Διάσκεψης Our Ocean τον Απρίλιο του 2024 και επανέλαβαν τη δέσμευση των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τις προσπάθειες σχεδιασμού της Ελλάδας και τις προτεραιότητες υποδοχής, συμπεριλαμβανομένης της πράσινης ναυτιλίας. Οι δύο χώρες τόνισαν τη σημασία της ενσωμάτωσης της νεολαίας στον μετριασμό και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής σωμάτων νέων που χρηματοδοτείται από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, το οποίο συνδέει το California Conservation Corps με την ελληνική μη κυβερνητική οργάνωση Ecogenia.

Εσωτερική Ασφάλεια

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζήτησαν τη συνεχιζόμενη συνεργασία για την επιβολή του νόμου, με αμφότερες τη δέσμευση για αμοιβαία νομική συνδρομή, εκδόσεις, κοινή εκπαίδευση και ανταλλαγές θεμάτων για την καταπολέμηση περίπλοκων προκλήσεων, και εξέτασαν τις επιτυχίες σε αυτούς τους τομείς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν τον ρόλο της Ελλάδας ως περιφερειακού ηγέτη στη στρατηγική προώθηση της αεροπορικής ασφάλειας μέσω της ανάπτυξης μονάδων πληροφοριών επιβατών σε αρκετές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η συζήτηση υπογράμμισε περαιτέρω τις επιτυχημένες προσπάθειες της Ελλάδας για την αντιμετώπιση νέων και αναδυόμενων απειλών όπως η κυβερνοασφάλεια και οι απειλές για κρίσιμες υποδομές, το ξέπλυμα χρήματος και η τρομοκρατία μέσω της έκδοσης νέων βιομετρικών ταυτοτήτων και διαβατηρίων. προώθηση της περιφερειακής αεροπορικής ασφάλειας και ανταλλαγής πληροφοριών στα Δυτικά Βαλκάνια και συνεργασία μέσω του Παγκόσμιου Συνασπισμού για την ήττα του ISIS.

Εμπόριο και Επενδύσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα μοιράστηκαν μια καλή χρονιά εμπορίου και επενδύσεων, δίνοντας έμφαση στην πρόοδο του Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας ΗΠΑ – ΕΕ. Συζήτησαν για το δάνειο 125 εκατομμυρίων δολαρίων της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής Εταιρείας Ανάπτυξης των ΗΠΑ (DFC) προς την ONEX Elefsis Shipyards, την πρώτη τέτοια συμφωνία στην Ελλάδα. Και τα δύο έθνη αναγνώρισαν την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και τις συνεχείς προσπάθειες για τη θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού ελέγχου των άμεσων ξένων επενδύσεων που έχει σχεδιαστεί για την προστασία της ελληνικής εθνικής ασφάλειας και ως μέσο εισόδου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα επαίνεσε τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ προσπάθειες ένταξης στο χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του Δικτύου Γυναικών στην Τεχνολογία στη Θεσσαλονίκη για την υποστήριξη και την ενδυνάμωση των γυναικών που εργάζονται και σπουδάζουν σε τομείς της τεχνολογίας, τη διεξαγωγή προσλήψεων και ενημέρωσης και την υποστήριξη της αλλαγής πολιτικής σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχάρησαν την Ελλάδα για τον αριθμό ρεκόρ των τουριστών της, ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 2023 και αναγνώρισαν τη σημασία αυτού του βασικού τομέα της οικονομίας για τη συνεχή οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση. Η Ελλάδα υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης υψηλών επιπέδων αεροπορικής συνδεσιμότητας για τη διατήρηση και ενίσχυση των διμερών τουριστικών ροών.

Κοινωνική Ατζέντα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαίωσαν τους στενούς και διαρκείς δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων και των δύο εθνών και την κοινή δέσμευση στη δημοκρατία, την καινοτομία και την επέκταση των εκπαιδευτικών ευκαιριών για όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή την ικανότητα. Και οι δύο αναγνώρισαν τον σημαντικό ρόλο της εκπαίδευσης και του πολιτισμού ως κινητήριων δυνάμεων της οικονομικής ανάπτυξης και τόνισαν την ανάγκη για διατήρηση του ακαδημαϊκού ανοίγματος και διαφάνειας στη διεθνή συνεργασία τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες για ανταλλαγή Αμερικανών και Ελλήνων φοιτητών. Οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την προώθηση της διαφορετικότητας, της ισότητας, της ένταξης και της προσβασιμότητας στην εκπαιδευτική και πολιτιστική συνεργασία και τόνισαν ευκαιρίες για ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών στη συνεκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής εκπαίδευσης, του καθολικού σχεδιασμού για μάθηση και διδασκαλία και έγκαιρη παρέμβαση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα χαιρέτησαν την ενισχυμένη διμερή συνεργασία για την επιστροφή στην Ελλάδα αντικειμένων που αποκτήθηκαν παράνομα. Και οι δύο χώρες συμφώνησαν να εξετάσουν τρόπους περαιτέρω ευαισθητοποίησης κατά του αντισημιτισμού και του ρατσισμού. Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος, να συμπεριλάβουν την ίδρυση Μουσείου και Πάρκου Μνήμης του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και την κοινή τους εποπτεία των Αρχείων Arolsen για τις Ναζιστικές Διώξεις ως εταίροι στη Διεθνή Επιτροπή, της οποίας η Ελλάδα θα προεδρεύσει το 2024. Τα κράτη και η Ελλάδα συζήτησαν ευκαιρίες για συνεργασία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Μητσοτάκη να νομοθετήσει την ισότητα στο γάμο και να συνεχίσει να εφαρμόζει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την επέκταση της προστασίας των LGBTQI+ ατόμων στην Ελλάδα.