//

ΗΠΑ, Τουρκία δεν είναι σύμμαχοι; Και όμως, κατέρριψαν…

Εντόπισαν, προειδοποίησαν, κατέρριψαν! Έτσι πράττουν τα κυρίαρχα κράτη όταν κάτι ή κάποιος απειλεί, έστω δυνητικά, τους ανθρώπους και τα συμφέροντά τους.

Εντόπισαν, προειδοποίησαν, κατέρριψαν! Έτσι πράττουν τα κυρίαρχα κράτη όταν κάτι ή κάποιος απειλεί, έστω δυνητικά, τους ανθρώπους και τα συμφέροντά τους.

Ο λόγος για τη χθεσινή κατάρριψη του τουρκικού drone, που βρισκόταν να πετά στον εναέριο χώρο της βόρειας Συρίας, σε απόσταση μισού χιλιομέτρου από σημείο που στάθμευαν αμερικανικά στρατεύματα για την προστασία από δυνάμεις του ISIS/Daesh, όπως και για προστασία των Κούρδων-συμμάχων των ΗΠΑ του YPG, που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτες-συνεργάτες του ΡΚΚ.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογο του μετά την αμερικανική κατάρριψη του τουρκικού drone.

Να σημειώσουμε πως ο αμερικανικός στρατός είχε προειδοποιήσει την Τουρκία πριν την κατάρριψη του drone διότι πετούσε εντός της απαγορευμένης ζώνης επιχειρήσεων. Η Τουρκία αρχικά δήλωσε (ψευδώς) ότι το drone δεν είναι δικό της και αφού πλησίασε αρκετά, αμερικανικά F-16 το κατέρριψαν. Και αυτό, παρότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο ξεκαθάρισε πως δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι το drone στόχευε Αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή.

Έπαψαν ΗΠΑ και Τουρκία να είναι σύμμαχοι. Φυσικά και όχι! Είναι δυο διαφορετικά πράγματα το είμαστε σύμμαχοι, από το παραβιάζεις κόκκινες γραμμές που θεωρώ ότι οι πράξεις σου βάζουν σε κίνδυνο την κυριαρχία μου, τους ανθρώπους μου και τα συμφέροντά μου. Το επεισόδιο ας γίνει μάθημα στην Αθήνα…