/

ΗΠΑ – Ισραήλ: Βαθαίνει το ρήγμα

Ολοένα και διευρύνονται οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ για το ζήτημα της Γάζας – την στρατιωτική επιχείρηση και το πολιτικό μέλλον του Παλαιστινιακού θύλακα.

Μετά τις δηλώσεις των Αμερικανών ότι η επόμενη μέρα στη Γάζα ανήκει αποκλειστικά στον Παλαιστινιακό λαό και ότι θα αντιταχθούν σε μεταπολεμική κατοχή του θύλακα από το Ισραήλ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu δήλωσε πως το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για κατοχή ή διακυβέρνηση της Γάζας, αλλά να μπορεί να έχει μια σημαντική στρατιωτική δύναμη και το δικαίωμα της επέμβασης ώστε να διασφαλίζει πως η Γάζα δεν αποτελεί στρατιωτική απειλή για το Ισραήλ.

“…θα, πρέπει να έχουμε μια αξιόπιστη δύναμη που, αν χρειαστεί, θα μπει στη Γάζα και θα σκοτώσει τους δολοφόνους. Γιατί αυτό θα αποτρέψει την επανεμφάνιση μιας οντότητας σαν τη Χαμάς”, είπε ο Netanyahu.

Η θέση των Αμερικανών είναι ότι η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, θα πρέπει να επιστρέψει για να κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο. Η Χαμάς απέκτησε τον έλεγχο της Γάζας από τις δυνάμεις της Παλαιστινιακής Αρχής του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς το 2007.

Ανώτατοι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Αμπάς, λένε ότι η επιστροφή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα πρέπει να συνοδεύεται από μια πολιτική λύση που θα τερματίσει την κατοχή του Ισραήλ στα εδάφη που κατέλαβε στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής το 1967.

Ο Νετανιάχου είπε ότι μετά τον πόλεμο, «αυτό που πρέπει να δούμε είναι η Γάζα να αποστρατιωτικοποιείται, να αποριζοσπαστικοποιείται και να ξαναχτίζεται».

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Mohammad Shtayyeh ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν θα επιστρέψει στη Γάζα “στην πλάτη ενός ισραηλινού τανκ“.