//

ΗΠΑ: Αναλαμβάνουν πρωτοβουλία στην Ερυθρά Θάλασσα

Αρκετές χώρες συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν από κοινού περιπολίες στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν για να προστατεύσουν την εμπορική ναυτιλία από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζουν τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται, όπως ισχυρίζονται, υπό πολιορκία από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μπαχρέιν, αναφέρθηκε σε αρκετές χώρες που θα συμμετάσχουν σε μια διεθνή δύναμη. Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι χώρες είναι πρόθυμες να κάνουν ό,τι έκαναν τα αμερικανικά πολεμικά πλοία τις τελευταίες ημέρες – να καταρρίψουν πυραύλους και drones των Χούτι και να σπεύσουν να βοηθήσουν εμπορικά πλοία που δέχονται επίθεση.

“Αυτή είναι μια διεθνής πρόκληση που απαιτεί συλλογική δράση. Ως εκ τούτου, σήμερα ανακοινώνω την ίδρυση της Επιχείρησης Prosperity Guardian (Operation Prosperity Guardian), μιας σημαντικής νέας πολυεθνικής πρωτοβουλίας για την ασφάλεια”, ανέφερε ο Austin σε σχετική δήλωση.

Προσδιόρισε τα συμμετέχοντα κράτη υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μεταξύ άλλων το Μπαχρέιν, τη Βρετανία, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Νορβηγία, τις Σεϋχέλλες και την Ισπανία.

Οι Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εισχωρήσει στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς επιτιθέμενοι σε πλοία σε ζωτικής σημασίας ναυτιλιακές ζώνες, καθώς επίσης εκτοξεύοντας drones και πυραύλους στο Ισραήλ, σε απόσταση πάνω από 1.000 μίλια από την έδρα τους στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά.

Οι Χούτι έχουν απειλήσει να στοχοποιήσουν όλα τα πλοία που κατευθύνονται προς το Ισραήλ, ανεξαρτήτως εθνικότητας, και προειδοποίησαν τις διεθνείς ναυτιλιακές εταιρείες να μην συναλλάσσονται με ισραηλινά λιμάνια.