/

Εφιάλτης η κατάσταση στη ναυσιπλοΐα

Οι ναυτιλιακές εταιρείες που πλέουν γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας για να αποφύγουν τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα αντιμετωπίζουν δύσκολες επιλογές στον ανεφοδιασμό των πλοίων, καθώς τα αφρικανικά λιμάνια πάσχουν από γραφειοκρατία, κυκλοφοριακή συμφόρηση και κακές εγκαταστάσεις, λένε οι εταιρείες.

Εκατοντάδες μεγάλα σκάφη επαναδρομολογούνται γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής, διαδρομή μακρύτερη που προσθέτει 10-14 ημέρες ταξίδι, για να γλιτώσουν από επιθέσεις με drone και πυραύλους από τους Χούτι της Υεμένης που έχουν ωθήσει ψηλά τις τιμές του πετρελαίου και τους ναύλους.

Οι επιθέσεις από μαχητές Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, της συντομότερης ναυτιλιακής διαδρομής μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, από την οποία περνά περίπου το ένα έκτο της παγκόσμιας κυκλοφορίας.

Τα μεγάλα λιμάνια της Νότιας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένου του Durban, ενός από τα μεγαλύτερα της Αφρικής όσον αφορά τον όγκο των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται, καθώς και τα λιμάνια του Κέιπ Τάουν και του Ngqura είναι από τα χειρότερα παγκοσμίως. «Ακόμη και στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται τώρα το Durban, εξακολουθεί να είναι το πιο προηγμένο και μεγαλύτερο λιμάνι στην Αφρική, επομένως τα πλοία που επαναδρομολογούνται σε όλη την ήπειρο έχουν πολύ περιορισμένες επιλογές για ελλιμενισμό και ανεφοδιασμό», ανέφερε ο Alessio Lencioni, σύμβουλος εφοδιαστικής αλυσίδας.

Άλλα μεγάλα αφρικανικά λιμάνια βαθέων υδάτων κατά μήκος της διαδρομής του Ακρωτηρίου, όπως η Μομπάσα στην Κένυα και το Νταρ ες Σαλάμ στην Τανζανία είναι πολύ ανεπαρκώς εξοπλισμένα για να χειριστούν την αναμενόμενη κίνηση τις επόμενες δύο εβδομάδες, είπε ο Lencioni.

Η Maersk είπε ότι τα πλοία που δρομολογούνται γύρω από το Ακρωτήριο θα προσπαθήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο να γεμίσουν με καύσιμα κατά τον αρχικό απόπλου ή στα λιμάνια προορισμού. «Σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη ανεφοδιασμού καυσίμων καθ’ οδόν, θα αποφασιστεί κατά περίπτωση με τα Walvis Bay (Ναμίμπια) ή το Port Louis (Μαυρίκιος) να είναι οι κορυφαίες επιλογές», είπε ένας εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι συνήθως δύσκολες καιρικές συνθήκες της ανοιχτής θάλασσας στο «Ακρωτήρι των Καταιγίδων» καθώς και στο επιρρεπές σε κυκλώνες κανάλι της Μοζαμβίκης, σημαίνει ότι τα πλοία θα καίνε πολύ περισσότερο καύσιμο, καθιστώντας τον ανεφοδιασμό κρίσιμο παράγοντα για την ολοκλήρωση της αποστολής τους.

Η γραφειοκρατία είναι επίσης ένα σημαντικό θέμα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εθνική υπηρεσία εσόδων της Νότιας Αφρικής συνέλαβε πέντε πλοία ανεφοδιασμού καυσίμων στον κόλπο Algoa, με την κατηγορία ότι παραβιάζουν τον νόμο περί τελωνείων και ειδικών φόρων κατανάλωσης. Εταιρείες όπως η BP, η Trafigura και η Mercuria έχουν πληγεί από αναστολές εν αναμονή ελέγχων.

Από το 2016 που ξεκίνησε ο πρώτος υπεράκτιος ανεφοδιασμός από πλοίο σε πλοίο στη Νότια Αφρική στον κόλπο Algoa, σημειώθηκε απότομη αύξηση των όγκων καυσίμων και των πλοίων που το χρησιμοποιούν.