//

Επικοινωνία Μπλίνκεν – Φιντάν με ηχηρό μήνυμα

Αυστηρά τα μηνύματα της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία!

Μετά την επικοινωνία που είχαν ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ με τον Τούρκο ομόλογό του, σε συνέχεια της κατάρριψης τουρκικού drone που πετούσε κοντά σε αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της βόρειας Συρίας, συνέχεια υπήρξε με το χθεσινό τηλεφώνημα του αμερικανού ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν με τον τούρκο ομόλογό του κ. Φιντάν.

Το πολύ ενδιαφέρον στοιχείο των δυο επικοινωνιών που υπήρξαν από την πλευρά των αμερικανών αξιωματούχων προς τους τούρκους ομολόγους τους ήταν πως, ναι μεν έδωσαν εξηγήσεις και κράτησαν το επεισόδιο χαμηλά, ωστόσο δεν απολογήθηκαν για την κατάρριψη στους τούρκους και τα όσα λέχθηκαν παραπέμπουν σε ευγενική υπενθύμιση του ποιος είναι ο «κοινός» στόχος και στο ποιος ορίζει τελικά τα πράγματα στην περιοχή!

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε ο Μπλίνκεν στο τηλεφώνημα προς τον Φιντάν και τα οποία αποτυπώνονται στο δελτίο τύπου του State Department.

Secretary of State Antony J. Blinken spoke today with Turkish Foreign Minister Hakan Fidan. The Secretary and the Foreign Minister underscored that the United States and Türkiye share a common objective of defeating terrorist threats. Regardless of where the threats are based—in Syria, Iraq, or elsewhere—they undermine the security of the United States, Türkiye, and our Allies. The Secretary highlighted the need to coordinate and deconflict our activities.

Σε μετάφραση, οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν τα ακόλουθα:

«Ο υπουργός Εξωτερικών Antony J. Blinken μίλησε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν. Οι δυο υπουργοί τόνισαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία μοιράζονται έναν κοινό στόχο, να νικήσουν τις τρομοκρατικές απειλές. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται οι απειλές —στη Συρία, το Ιράκ ή αλλού— υπονομεύουν την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, της Τουρκίας και των Συμμάχων μας. Ο [αμερικανός] υπουργός τόνισε την ανάγκη συντονισμού και αποφυγής συγκρούσεων των δραστηριοτήτων μας.»