//

Επίσκεψη Modi στην Ελλάδα – Μεγάλη ατζέντα θεμάτων

Η πρώτη Ινδού πρωθυπουργού μετά από 40 χρόνια! Την Ελλάδα είχε επισκεφθεί το 1983 η πρώην Ινδή Πρωθυπουργός Indira Gandhi.

Όπως ανακοινώθηκε, την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο Ινδός Πρωθυπουργός κ. Narendra Modi.

Μετά τη σύνοδο κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική, ο Ινδός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του, για μια σειρά θεμάτων στρατηγικής σημασίας.

Είναι έντονο το ενδιαφέρον των Ινδών για το λιμάνι του Πειραιά και την προοπτική να αναπτύξουν στενότερους εμπορικούς δεσμούς με την Ελλάδα ώστε να προωθούν μέσω της χώρας τα εμπορεύματά τους στην υπόλοιπη ΕΕ. Η παρουσία των Κινέζων μέσω της Cosco στον Πειραιά ίσως δεν αποτελεί πρόβλημα, ειδικά αν συνδυαστεί η παρουσία της Ινδίας στο λιμάνι με νέες επεκτάσεις και έργα υποδομής.

Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουν πυκνώσει οι επαφές και οι κοινές ασκήσεις Ελλήνων και Ινδών σε στρατιωτικό επίπεδο, καθώς οι δύο χώρες μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά και ανησυχίες στην εθνική τους ασφάλεια. Μάλιστα ο συνδυασμός των αεροσκαφών F-16V και των Rafale στο οπλοστάσιο της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας ενδιαφέρει πολύ τους Ινδούς, καθώς τα δικά τους Rafale έχουν να αντιμετωπίσουν τα Πακιστανικά F-16. Επίσης, στον τομέα της στρατιωτικής τεχνολογίας η πρόσφατη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ μπορεί δυνητικά να επεκταθεί συμπεριλαμβάνοντας και την Ινδία στο σχεδιασμό, κάτι στο οποίο ελπίζει η πλευρά των Ινδών, ειδικά στον τομέα των UAVs και UCAVs, όπου η Ινδία αντιμετωπίζει κενά.

Η Ινδία δεν κρύβει τη φιλοδοξία της να αποκτήσει πρόσβαση και συνεργασίες στον Μεσογειακό χώρο. Ένα πρώτο βήμα είναι η συμμετοχή της στην εμπορική πρωτοβουλία I2U2 (Ινδία-Ισραήλ-ΗΠΑ-ΗΑΕ).

Από την πλευρά της η Ελλάδα προσβλέπει σε στενότερη συνεργασία με την Ινδία και στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, αντίθετα από άλλα δυτικά κράτη, έχει τουλάχιστον στο παρελθόν σταθεί στο πλευρό της Ινδίας στο ζήτημα του Κασμίρ. Σε ανταπόδοση, η Ινδία στηρίζει Ελλάδα και Κύπρο στα ζητήματά τους με την Τουρκία.