/

Επίσκεψη του Κινέζου ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ

Ο Διευθυντής της Κεντρικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και Υπουργός Εξωτερικών της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας Wang Yi ανακοινώθηκε πως θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον, μεταξύ 26 και 28 Οκτωβρίου 2023.

Ο Κινέζος αξιωματούχος θα έχει συναντήσεις με τον αμερικανό ομόλογό του Antony Blinken και τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan.

Ο Wang Yi είναι ο υψηλότερος κινέζος αξιωματούχος που επισκέπτεται τις ΗΠΑ, ενόψει της αναμενόμενης συνάντησης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κινέζου ηγέτη Xi Jinping στο Σαν Φρανσίσκο τον Νοέμβριο.

Προτεραιότητα της Ουάσιγκτον είναι να διασφαλίσει ότι ο έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου και οι διαφωνίες τους για μια σειρά ζητημάτων, από το εμπόριο μέχρι την Ταϊβάν και τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, δεν θα οδηγήσουν σε σύγκρουση.

Επίσης η επίσκεψη πραγματοποιείται καθώς είναι σε εξέλιξη μια νέα κρίση στη Μέση Ανατολή, ενώ ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται.

Η Ουάσιγκτον στέλνει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ και την Ουκρανία, ενώ το Πεκίνο έχει πλησιάσει περισσότερο τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Η Ουάσιγκτον υπολογίζει στην ικανότητα της Κίνας να επηρεάσει το Ιράν, ώστε να αποφευχθεί μια γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Η ανακοίνωση του State Department:

Secretary of State Antony J. Blinken will host PRC Director of the Chinese Communist Party (CCP) Central Foreign Affairs Commission and Foreign Minister Wang Yi in Washington on October 26-28.

Secretary Blinken and Director Wang will discuss a range of bilateral, regional, and global issues as part of ongoing efforts to responsibly manage the U.S.-China relationship and to maintain open channels of communication. The United States will continue to use diplomacy to advance U.S. interests and values, address areas of difference, and make progress on shared transnational challenges.