/

Επίσκεψη Μπλίνκεν στη Κίνα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Πεκίνο την Κυριακή 18 Ιουνίου 2023. Είναι ο πρώτος κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης που επισκέπτεται την Κίνα τα τελευταία πέντε χρόνια, εν μέσω παγωμένων διμερών σχέσεων και με ελάχιστες προοπτικές για πρόοδο στη μακρά λίστα των διαφορών μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του μέχρι και τη Δευτέρα, αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Qin Gang, τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Wang Yi και πιθανώς τον πρόεδρο Xi Jinping, επιδιώκοντας να αποκαταστήσει μια καλή επικοινωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και να διασφαλίσει ότι ο στρατηγικός ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών δεν θα οδηγήσει σε σύγκρουση.

Υπάρχει η προσδοκία ότι η επίσκεψη Blinken θα ανοίξει το δρόμο για περισσότερες διμερείς συναντήσεις τους επόμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων πιθανών ταξιδιών της υπουργού Οικονομικών Janet Yellen και της υπουργού Εμπορίου Gina Raimondo. Θα μπορούσε επίσης να δημιουργήσει το υπόβαθρο για συναντήσεις μεταξύ Xi και Biden σε πολυμερείς συνόδους κορυφής αργότερα μέσα στο έτος.

Οποιαδήποτε κλιμάκωση μεταξύ των δυο μεγάλων κρατών θα μπορούσε να έχει παγκόσμιο αντίκτυπο σε όλα τα επίπεδα, από τις χρηματοπιστωτικές αγορές έως τους εμπορικούς δρόμους και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι διμερείς σχέσεις έχουν επιδεινωθεί, εγείροντας ανησυχίες ότι μπορεί μια μέρα να συγκρουστούν στρατιωτικά για το αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, το οποίο η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι δικό της. Διαφωνούν επίσης για ζητήματα που κυμαίνονται από το εμπόριο, τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ανασχέσουν τη βιομηχανία ημιαγωγών της Κίνας και το ιστορικό του Πεκίνου στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ιδιαίτερα ανησυχητική για τους γείτονες της Κίνας είναι η απροθυμία της να συμμετάσχει σε στρατιωτικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των ΗΠΑ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου πριν αναχωρήσει για το Πεκίνο, ο Μπλίνκεν είπε ότι το ταξίδι του έχει τρεις κύριους στόχους: Τη δημιουργία μηχανισμών για τη διαχείριση κρίσεων, την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και τη διερεύνηση τομέων πιθανής συνεργασίας με την Κίνα.