/

Επίσκεψη Μελόνι στην Αθήνα – Όλη η ατζέντα

Αργά το απόγευμα σήμερα 31 Αυγούστου 2023 αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα η Ιταλίδα πρωθυπουργός κα Τζόρτζια Μελόνι για συζητήσεις με τον Έλλην ομόλογό της κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αργά το απόγευμα σήμερα 31 Αυγούστου 2023 αναμένεται να αφιχθεί στην Αθήνα η Ιταλίδα πρωθυπουργός κα Τζόρτζια Μελόνι για συζητήσεις με τον Έλληνα ομόλογό της κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, κύριο θέμα των συζητήσεων θα είναι η διαχείριση του μεταναστευτικού και η αναδιαμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ωστόσο η ατζέντα των θεμάτων Ελλάδας-Ιταλίας είναι πολύ ευρύτερη.

Είναι σε εκκρεμότητα ζητήματα αμυντικής και βιομηχανικής συνεργασίας, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις την επιλογή κορβετών (υπάρχει σε εξέλιξη το θέμα της προτεινόμενης Ιταλικής κορβέτας κλάσης Doha), η συνεργασία με ελληνικά ναυπηγεία, η επιλογή νέου ελικοπτέρου SAR/CSAR για τις ανάγκες της πολεμικής αεροπορίας, καθώς και η υποστήριξη άλλων συστημάτων άμυνας Ιταλικής κατασκευής.

Υπάρχουν ευρύτερα ζητήματα περιφερειακής πολιτικής, όπως είναι οι σχέσεις με Λιβύη και τα ενεργειακά στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης ενδεχομένως προς συζήτηση να είναι και το ζήτημα του λεγόμενου διαδρόμου 8, μιας πρωτοβουλίας οδικής και ενεργειακής σύνδεσης του Ευξείνου Πόντου με την Αδριατική, που παρακάμπτει την Ελλάδα.

Υπάρχουν επίσης ζητήματα και πτυχές των Ελληνο-Αλβανικών σχέσεων που η Ιταλία έχει ενδιαφέρον και ενδεχομένως εμπλοκή. Είναι για παράδειγμα το θέμα καθορισμού ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, όπως επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ανησυχία έχει Ιταλία για έργα Ιταλικού ενδιαφέροντος με ΕΕ χρηματοδότηση στην Αλβανία, όπου την ενδιαφέρει να μην υπάρξει μπλοκάρισμα των χρηματοδοτήσεων από την Αθήνα προς τα Τίρανα, λόγω της πρόσφατης κρίσης στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις.