//

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αλγερία – Ενεργειακά, Λιβύη στις συζητήσεις

Επίσημη επίσκεψη στην Αλγερία πραγματοποίησε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και είχε συνάντηση με τον Αλγερινό ομόλογό του Αμπντελματζίντ Τεμπούν. Ο Ερντογάν και ο Αλγερινός ομόλογός του, προήδρευσαν στη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας-Αλγερίας στην πρωτεύουσα, το Αλγέρι.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης Ερντογάν, υπεγράφησαν 12 συμφωνίες μεταξύ των δυο χωρών πάνω σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Μεταξύ αυτών των συμφωνιών υπεγράφη η παράταση κατά 3 χρόνια της προμήθειας LNG από την Αλγερία προς την Τουρκία ύψους 4,4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

Στις κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών, έγινε αναφορά ότι το διμερές εμπόριο άγγιξε τα 5,3 δις δολάρια με στόχο τα 10 δις δολάρια, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε ειδική αναφορά στις 1400 τουρκικές εταιρείες με παρουσία και συμφέροντα στην αγορά της Αλγερίας. Ο Αλγερινός πρόεδρος συμπλήρωσε πως η Αλγερία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας στην Αφρική.

Ερωτηθείς ο τούρκος πρόεδρος για την κατάσταση στην Λιβύη και πως αυτή επηρεάζει τη σταθερότητα στη βόρεια Αφρική, απάντησε πως μόνο μέσω της διπλωματίας και της ανάπτυξης μπορεί να υπάρξει σταθερότητα στη Λιβύη και πως οι ένοπλες συγκρούσεις στη χώρα δεν αποτελούν λύση.