/

Εμπορική, αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Βρετανίας

Ο Βρετανός υπουργός για θέματα Ευρώπης Leo Docherty συναντήθηκε με την Ελληνίδα Υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στο Λονδίνο για να εξετάσουν από κοινού την πρόοδο στο Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο.

Ο Βρετανός υπουργός τόνισε τη σημασία εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας, καθώς φιλοξένησε την Ελληνίδα Υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στο Λονδίνο στις 30 Ιανουαρίου 2024.

Από την υπογραφή της διμερούς στρατηγικής συμφωνίας-πλαισίου το 2021, η σχέση ΗΒ-Ελλάδας έχει ενισχυθεί: το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί στα 10,7 δισεκατομμύρια λίρες, οι ένοπλες δυνάμεις των δυο κρατών συνεργάζονται πιο στενά από ποτέ και έχουν υπογραφεί εννέα συμφωνίες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μόνο τον τελευταίο χρόνο προς αμοιβαίο όφελος.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν να ενισχύσουν τους διμερείς δεσμούς συνεργασίας, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού, της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας και για την επίτευξη ειρηνικής επίλυσης στη Μέση Ανατολή και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Leo Docherty δήλωσε:

Η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ελλάδας είναι εξαιρετικά σημαντική, από τη συνεχιζόμενη εργασία μας για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, μέχρι τις βαθιές σχέσεις μας μεταξύ ανθρώπων.

Υποδεχόμενοι την Υφυπουργό Εξωτερικών Παπαδοπούλου στο Λονδίνο, συμφωνήσαμε να προωθήσουμε τη συνεργασία σε κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας, από την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης έως την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και τις κοινές μας προσπάθειες για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή και τη συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία.

Ο Υπουργός για την Ευρώπη εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς τις ελληνικές αρχές και τον λαό για τον κρίσιμο ρόλο τους στην ασφάλεια των Βρετανών υπηκόων κατά τη διάρκεια των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι.

Νωρίτερα τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εξωτερικών David Cameron μίλησε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη όπου συζήτησαν την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα.