/

Εμπλοκή με τις εκλογές στην Ουκρανία;

Περιπλέκεται η κατάσταση του πολιτικού σκηνικού στην Ουκρανία όσο μαίνεται ο πόλεμος εναντίον της ρωσικής εισβολής και με ισχύ στρατιωτικού νόμου στη χώρα.

Υπό κανονικές συνθήκες, στην Ουκρανία πρέπει να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές τον Οκτώβρη του 2023, ενώ οι προεδρικές εκλογές, σύμφωνα με τα ισχύοντα, προγραμματίζονται για τον Μάρτιο του 2024.

Ωστόσο, ήδη υπάρχει εμπλοκή με το ζήτημα των βουλευτικών εκλογών. Κάθε 90 ημέρες ψηφίζεται παράταση επιβολής στρατιωτικού νόμου, λόγω των έκτακτων συνθηκών του πολέμου και η τελευταία παράταση λήγει στις 15 Νοεμβρίου 2023. Υπό καθεστώς στρατιωτικού νόμου, δεν μπορεί να πάει η χώρα σε βουλευτικές εκλογές.

Σε επίσκεψη αμερικανών νομοθετών στο Κίεβο την προηγούμενη εβδομάδα, μεταξύ αυτών και του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Lindsey Graham, αναφέρθηκε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τον αγώνα της Ουκρανίας εναντίον της ρωσικής εισβολής, αλλά ωστόσο θα πρέπει να δείξουν σε όλο τον κόσμο ότι οι Δημοκρατίες έχουν την ικανότητα να προχωρούν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, γι αυτό ενδεχομένως θα πρέπει να ψηφιστούν από το Ουκρανικό κοινοβούλιο νομοθετήματα που θα κάνουν δυνατή την διεξαγωγή των εκλογών όπως το σύνταγμα της χώρας ορίζει.

Στα όσα ανέφερε ο  Lindsey Graham απάντησε σε δημοσιογράφους ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy. Είπε ευθέως πως συμφωνεί με τον Αμερικανό γερουσιαστή, μόνο ανέφερε πως υπάρχουν μια σειρά από πρακτικά ζητήματα για να διεξαχθεί η εκλογική διαδικασία ελεύθερα και δημοκρατικά.

Το ένα ζήτημα είναι οικονομικό. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, για τις εκλογές χρειάζονταν την περίοδο της ειρήνης περίπου $135 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή τη στιγμή, με τον πόλεμο να μαίνεται ασταμάτητος, οι συνθήκες είναι τέτοιες που το κόστος των εκλογών θα είναι πολλαπλάσιο. Και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον ίδιο τον Graham, «δεν θα πάρω κονδύλια που έχω για την άμυνα της Ουκρανίας, να τα δώσω για εκλογές». Και συνέχισε λέγοντα πως αν πληρώσουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη για τις εκλογές, και οι Ουκρανοί νομοθέτες αλλάξουν την νομοθεσία, δεν θα έχει προσωπικά κανένα θέμα να μην προκηρυχθούν εκλογές.  

Το δεύτερο θέμα είναι πρακτικό. Πολλοί Ουκρανοί βρίσκονται πλέον στο εξωτερικό ως πρόσφυγες, ενώ επίσης πολλοί Ουκρανοί βρίσκονται στις καταληφθείσες από τη Ρωσία περιοχές. Επίσης, πολλοί Ουκρανοί πολεμούν στο πεδίο της μάχης. Δύσκολο υπό αυτές τις συνθήκες να διεξαχθούν διαφανείς εκλογικές διαδικασίες. Θα χρειαστούν επίσης πάρα πολλοί παρατηρητές από άλλα κράτη και οργανισμούς να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία ακόμα και στην πρώτη γραμμή.

Εκ των πραγμάτων δημιουργείται εμπλοκή στο ζήτημα των εκλογών στην Ουκρανία. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πολιτικές εξελίξεις, τη στάση Δύσης και Ρωσίας, καθώς και για το μέλλον του ίδιου του πολέμου και της διπλωματικής λύσης του.