/

Ελπίδες επέκτασης της κατάπαυσης πυρός και οι τουρκικές πιέσεις

Οι ΗΠΑ μαζί με το Κατάρ και την Αίγυπτο εργάζονται πυρετωδώς για την επέκταση της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων.

Την Τρίτη 28/11 η Χαμάς και η Παλαιστινιακή Τζιχάντ απελευθέρωσαν 10 Ισραηλινούς και 2 Ταϊλανδούς ομήρους, φτάνοντας τον αριθμό των ομήρων που έχουν ως τώρα απελευθερωθεί στους 81.  Το Ισραήλ απελευθέρωσε άλλους 30 κρατούμενους, φτάνοντας τον αριθμό των απελευθερώσεων στους 180.

Η νέα παράταση στην κατάπαυση του πυρός στη Γάζα λήγει τη νύχτα της Τετάρτης 29/11 με τη Χαμάς να ετοιμάζεται να απελευθερώσει ένα ακόμη αριθμό ομήρων.

Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά για το τι θα γίνει μετά και τη λήξη της νέας παράτασης.

Παράλληλα, στα νότια του θύλακα της Γάζας συνεχίζεται η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας, όμως καθώς ο χειμώνας πλησιάζει και τα δυο τρίτα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν χάσει τα σπίτια τους, γίνεται αντιληπτό πως τα προβλήματα για τους αμάχους πολλαπλασιάζονται.

Σε αυτό το σκηνικό, έρχεται ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με έκκληση του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ζητώντας να κληθεί το Ισραήλ να απολογηθεί για ανθρωπιστικά εγκλήματα. Η κίνηση του τούρκου προέδρου από τη μία δυναμιτίζει εκ νέου τις λεπτές ισορροπίες σε ολόκληρη την περιοχή, επιβαρύνει τις διμερείς σχέσεις των δυο κρατών, αλλά από την άλλη ασκεί πρόσθετη πίεση στο Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση στην άσκηση στρατιωτικής βίας, κάτι που εξυπηρετεί αυτή την ώρα την προσπάθεια των ΗΠΑ και Κατάρ για επέκταση της κατάπαυσης του πυρός και ένα νέο σκηνικό για τη Γάζα και το Παλαιστινιακό Ζήτημα.  

Άλλωστε, για τα θέματα περιφερειακής ασφάλειας συναντήθηκαν την Τρίτη 28/11 στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον τούρκο ομόλογό του και συζήτησαν τις εξελίξεις και όλα τα συναφή θέματα για τη Γάζα.