//

Ελληνοτουρκικά: Η «θετική ατζέντα» και τα δύσκολα του Μάρτη

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της 6ης Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας-Τουρκίας, ενώ παράλληλα εξελίσσονταν και δεκάδες συναντήσεις Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών στο πλαίσιο του φόρουμ που διοργάνωνε το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (DEIK) σε συνεργασία με το Enterprise Greece.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται συμφωνίες στους κλάδους κατασκευών, διαχείρισης ακινήτων, υψηλής τεχνολογίας, τροφίμων, ποτών και ναυτιλίας.

Στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, αναμένεται στενότερη ελληνοτουρκική συνεργασία, όπως και τους τομείς της ηλεκτροκίνησης και των τεχνολογιών ΑΠΕ.

«Σήμερα το εμπόριο είναι της τάξης των 5,4 δισ. και στόχος μας είναι να πάμε στα 10 δισ. Άρα λοιπόν, σκοπός της επίσκεψης των επιχειρηματιών είναι να φέρουμε πιο κοντά τις δύο επιχειρηματικές κοινότητες, την ελληνική και την τουρκική, με σκοπό να αναπτύξουν δραστηριότητες είτε επενδυτικού είτε εμπορικού χαρακτήρα», ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός κ. Φραγκογιάννης.

Ωστόσο, τα δύσκολα θέματα των ελληνοτουρκικών αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση για τον πολιτικό διάλογο, συμπεριλαμβανομένων των διερευνητικών επαφών και των ΜΟΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Μαρτίου, με ευθύνη των υφυπουργών Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μπουράκ Ακσαπάρ.

Θα ακολουθήσει το Μάιο συνάντηση στην Άγκυρα του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.