/

Ελληνικό μπλόκο στην Αλβανία – Νέα δεδομένα

Η Ελλάδα μπλόκαρε την έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Αλβανίας για την πρώτη δέσμη των ενταξιακών κεφαλαίων.

Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα απαντά στη συνεχιζόμενη παρανομία των Τιράνων στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, καθώς και σε άλλα ζητήματα που άπτονται των Ελληνο-αλβανικών σχέσεων, που η κυβέρνηση Ράμα συστηματικά υπονομεύει.

Στο ίδιο πακέτο διαπραγματεύσεων με την Αλβανία βρισκόταν και η Βόρεια Μακεδονία. Με την άρνηση της Ελλάδας να προχωρήσει η διαδικασία για την Αλβανία και την κάμψη των αντιρρήσεων της Βουλγαρίας για την Βόρεια Μακεδονία, το “πακέτο” σπάει και απομονώνεται η Αλβανία, ενώ προχωρά απρόσκοπτα η διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που στέλνει διπλό ηχηρό μήνυμα στα Τίρανα.

Διότι από τη μία η Αλβανία υπολόγιζε ότι θα προχωρήσει χωρίς προσκόμματα η διαδικασία των συνομιλιών για την δική της περίπτωση, αλλά και διότι νόμιζε ότι η Βουλγαρία θα μπλοκάρει τη διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι που θα δημιουργούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση των Σκοπίων και μεγάλη ικανοποίηση στους Αλβανόφωνους της Βόρειας Μακεδονίας.