/

Ελλάδα: Σημαντική αναβάθμιση, αλλά όχι επενδυτική βαθμίδα από Moody’s

Η αξιολόγηση της Moody’s συνιστά μια καλή εξέλιξη και αντανακλά ένα θετικό μήνυμα προοπτικής στις αγορές.

Σε ανακοίνωσή του στις 15 Σεπτεμβρίου 2023, ο πλέον ισχυρός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης στον κόσμο, η γνωστή εταιρεία Moody’s, αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας κατά δυο θέσεις, από τη βαθμίδα Ba3 στη βαθμίδα Ba1, με σταθερή προοπτική (Ba1, outlook stable).

Ωστόσο, η χώρα δεν κατάφερε να περάσει το κατώφλι της αξιολόγησης του οίκου Moody’s για την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, αλλά δεδομένων των συγκυριών, η διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας συνιστά οπωσδήποτε μια πολύ σημαντική και θετική εξέλιξη.

Η αξιολόγηση της Moody’s κρατά την Ελλάδα στη λίστα του λεγόμενου Speculative Grade, όπως φαίνεται και στους πίνακες αξιολόγησης του Οίκου.

Το μήνυμα της Moody’s είναι αυτό που ισχυριζόμαστε όλα αυτά τα χρόνια στο grdiplomatic.com, ότι δηλαδή «πάτε καλά, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και έχει δρόμο η ελληνική οικονομία ακόμη, μέχρι να γίνει μια οικονομία ανθεκτική σε κλυδωνισμούς και πιέσεις».  

Χρειάζονται περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές για την ουσιαστική βελτίωση των δεικτών πιστοληπτικής ικανότητας. Η πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Χώρας από το 2020 έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Οίκου, ώστε να αναβαθμίσει κατά δυο θέσεις την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας.

Η αξιολόγηση της Moody’s συνιστά μια καλή εξέλιξη και αντανακλά ένα θετικό μήνυμα προοπτικής στις αγορές.

Άλλωστε, αν κέρδισε κάτι η ελληνική οικονομία, μετά από όλη αυτή την περιπέτεια των μνημονίων, είναι το γεγονός ότι έχει μια από τις πλέον «καθαρές» οικονομίες στον κόσμο, χωρίς κρυφά χρέη και άλλες εκπλήξεις, από τα οποία σήμερα κινδυνεύουν ακόμη και ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη.