//

Εκκενώνεται η Γάζα- Λήξη τελεσίγραφου

Μισό εκατομμύριο άμαχοι στην προσφυγιά και ενάμιση εκατομμύριο Παλαιστίνιοι “στόχοι” στα όπλα των Ισραηλινών. Εκεί οδήγησε τον λαό της Γάζας η Χαμάς!

Οι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν με κάθε μέσο το βόρειο τμήμα της Γάζας, μετά το τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν πάνω από ένα εκατομμύριο άμαχοι την περιοχή μέσα σε 24 ώρες, ενόψει Ισραηλινής χερσαίας εισβολής.

Το τελεσίγραφο των Ισραηλινών λήγει το Σάββατο 14/10 το πρωί, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται συγκεκριμένη ώρα.

Οι Παλαιστίνιοι άμαχοι της Γάζας μετακινούνται προς το νότο, δημιουργώντας μια εύλογη πίεση και ανησυχία στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Η Χαμάς διακηρύσσει πως οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πως θα μείνουν να πολεμήσουν τους εισβολείς.   

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ πιέζουν την Αίγυπτο να ανοίξει τα σύνορα και να υποδεχθεί στο έδαφός της τους Παλαιστίνιους αμάχους. Η Αίγυπτος ανησυχεί πως αν συμβεί κάτι τέτοιο, ελάχιστοι εκ των Παλαιστινίων θα επιστρέψουν αργότερα πίσω στη Γάζα και θα μείνει με ένα εκατομμύριο επιπλέον Παλαιστίνιους να προσπαθεί να διαχειριστεί το ήδη πιεστικό δημογραφικό που αντιμετωπίζει. Τους ίδιους φόβους εκφράζουν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που ανησυχούν για ένα νέο κύμα προσφύγων στην ήδη πιεσμένη και διχασμένη από το Μεταναστευτικό, ΕΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τις ισραηλινές αρχές να αποτρέψουν την ανθρωπιστική καταστροφή, ζητώντας να «ανακληθεί οποιαδήποτε εντολή που θα μπορούσε να μετατρέψει μια ήδη τραγική κατάσταση σε όλεθρο».

Η ανθρωπιστική υπηρεσία OCHA ανέφερε ότι περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας.

Συγκρούσεις και στον Ισραηλινό βορρά

Tην ευθύνη για επιθέσεις σε τέσσερις θέσεις του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ ανέλαβε η Χέζμπολάχ. Υπήρξε ανταλλαγή πυρών μεταξύ της οργάνωσης και του ισραηλινού στρατού, μεταξύ των πόλεων Aλμα αλ Σαάμπ και Νταχίρα, ανέφερε το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής αρχηγός της Χεζμπολάχ είχε ανακοινώσει ότι «όταν έρθει η ώρα για οποιαδήποτε δράση, θα την εκτελέσουμε». Όπως ανέφερε, «η Χεζμπολάχ θα πάρει μέρος» στη σύγκρουση.

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με πυρά στις επιθέσεις της Χέζμπολάχ.