//

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις σε μπάζα και διπλωματικών φαντασιώσεων συνέχεια…

Την ώρα που ο βομβαρδισμός του βόρειου τομέα της Γάζας συνεχίζεται ακατάπαυστα και ο Ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται για μια χερσαία εκκαθαριστική επιχείρηση στο θύλακα, στο πεδίο της διπλωματίας, οι Αμερικανικές φαντασιώσεις περί της επόμενης μέρας στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης συνεχίζονται – δεν έχουν καταφέρει ούτε επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στους αμάχους στη Γάζα – ενώ η Ρωσία, που υποτίθεται αντιτίθεται στον δυτικό τρόπο αντίληψης των πραγμάτων, αρκείται σε ανθρωπιστικές πομφόλυγες, χωρίς να προτείνει κάτι απτό για την αποκλιμάκωση της κρίσης.  

Στις αρχές της εβδομάδας, η ανθρωπιστική βοήθεια έγινε όμηρος των λέξεων που η κάθε πλευρά έφερε ως σχέδιο αποκλιμάκωσης, με τους Αμερικανούς να προτείνουν κάποιου είδους σταμάτημα των βομβαρδισμών για να μπει στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ΟΗΕ, Ρωσία και Κίνα μιλούσαν για κατάπαυση του πυρός, με το Ισραήλ να απορρίπτει και τις δυο προτάσεις. Έτσι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν κατάφερε ούτε κοινό ψήφισμα να εκδώσει (όχι ότι έχει κάποια πρακτική αξία…) για τη νέα κρίση στη Μέση Ανατολή.

Διπλωματικά, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε χθες αναφορές για την επόμενη μέρα στην περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά πως το μέλλον θέλει τους Ισραηλινούς με τους Παλαιστίνιους δίπλα-δίπλα. Κανείς βέβαια δεν του απάντησε, πως και σήμερα δίπλα-δίπλα είναι, αλλά με το χέρι στη σκανδάλη ή στον πυροκροτητή…

Δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων είναι ποτισμένη με ακραίες θέσεις τις οποίες συντηρούν οι διάφοροι φύλαρχοι που τους ελέγχουν. Δεν υπάρχει συστημική Δημοκρατική προσέγγιση και κουλτούρα στη βάση της Παλαιστινιακής κοινωνίας. Από την άλλη πλευρά, οι Ισραηλινοί είναι βαθιά διχασμένοι μεταξύ τους. Οι «παλαιοί» Εβραίοι του κράτους του Ισραήλ είναι μετριοπαθείς. Οι «νεότεροι» που ήρθαν κυρίως μετά το 1990, είναι πιο σκληροπυρηνικοί.

Η μόνη λύση θα ήταν η στρατιωτική συντριβή των ακραίων Παλαιστινιακών οργανώσεων και παράλληλα η προώθηση ενός βιώσιμου σχεδίου δυο κρατών.

Θα έλεγα ακόμα πως οι αμερικανοί αντί να φαντασιώνονται την επόμενη μέρα στις σχέσεις Ισραήλ-Παλαιστίνης, καλό θα ήταν να αρχίζουν να σχεδιάζουν μια βιώσιμη επόμενη μέρα στις σχέσεις τους με το Ιράν. Εκεί βρίσκεται το κλειδί εκτόνωσης της σημερινής κρίσης!

Στο πεδίο των στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι Ισραηλινοί ετοιμάζονται για χερσαίες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Γάζα, αλλά θέλουν αυτό να γίνει με το λιγότερο δυνατό ανθρώπινο κόστος για τους εμπλεκόμενους. Πρακτικά για να συμβεί αυτό, πρέπει να ισοπεδωθεί από τα κτίρια όλος ο βόρειος τομέας της Γάζας και αυτός είναι ο σκοπός των συνεχών βομβαρδισμών.

Για την καθυστέρηση στην έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων, δόθηκε αργά χθες μια εξήγηση από αρμόδια ισραηλινή πηγή, ότι αυτή οφείλεται στην προτροπή των ΗΠΑ να μην ξεκινήσουν, αν πρώτα οι Αμερικανοί δεν αναπτύξουν αντιαεροπορικά συστήματα που να προστατεύουν τα αμερικανικά στρατεύματα στην περιοχή. Για παράδειγμα, προχθές επλήγη αμερικανική εγκατάσταση στη βόρεια Συρία από πυραυλική επίθεση, σκοτώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανούς στρατιώτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αμερικανική αντιαεροπορική ομπρέλα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας.

Τέλος, το Ιράν, η Χαμάς και η Χέζμπολάχ δεν μένουν άπραγοι. Εκτός από τις επιθέσεις που οι δυο οργανώσεις εξαπολύουν εναντίον στόχων του Ισραήλ, το Ιράν μέχρι αυτή τη στιγμή φαίνεται να θέλει να έχει φαινομενικά έμμεσο-συντονιστικό ρόλο. Εκτιμούμε πως όσο τα ισχυρά Αραβικά κράτη θα κρατούν κατευναστική και μετριοπαθή στάση, τόσο και το Ιράν θα παίζει έμμεσο ρόλο στις εξελίξεις.

Βέβαια, μιλάμε για τη Μέση Ανατολή. Όλα μπορούν να ανατραπούν σε μια στιγμή…