//

Εγκαταλείπουν τη Γάζα

Οι πρώτοι άμαχοι από τη Γάζα πέρασαν στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Κατάρ την Τετάρτη 1/11, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν εκ νέου τον παλαιστινιακό θύλακα καταστρέφοντας στόχους της Χαμάς.

Στο μεταξύ, νέα έκρηξη συγκλόνισε την Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό της Γάζας, νωρίτερα, μια ημέρα αφότου Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε περίπου 50 ανθρώπους και τραυμάτισε 150 στον ίδιο καταυλισμό.

Οι άνθρωποι που διέφυγαν στην Αίγυπτο είχαν παγιδευτεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου. Οδηγήθηκαν μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα όπου υποβλήθηκαν σε ελέγχους ασφαλείας από την αιγυπτιακή πλευρά.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Χαμάς, περίπου 500 ξένοι υπήκοοι και 81 βαριά τραυματισμένοι επετράπη να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη περιοχή προς το παρόν.

Παρά την πρόοδο στο ανθρωπιστικό κομμάτι, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη, πολεμικά σκάφη και πυροβολικό σφυροκόπησαν τη Γάζα όλη τη νύχτα, προκαλώντας δεκάδες επιπλέον θύματα στον άμαχο πληθυσμό.

Τα νοσοκομεία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν, διακόπτουν συνεχώς τη λειτουργία τους λόγω ελλείψεων σε καύσιμα, τα οποία το Ισραήλ αρνήθηκε να αφήσει να εισέλθουν στη Γάζα επικαλούμενο την ανησυχία ότι θα καύσιμα θα καταλήξουν στη Χαμάς.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Ιορδανία, ένα από τα πρώτα αραβικά κράτη που έχουν ομαλοποιήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, δήλωσε πριν από λίγο ότι αποσύρει τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ έως ότου το Ισραήλ τερματίσει την επίθεσή του στη Γάζα.