//

Εγκαταλείπουν την Ερυθρά – Μεγαλώνει η περιφερειακή αστάθεια

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ερυθρά Θάλασσα για τη ναυσιπλοΐα, με τις συχνές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον διερχόμενων πλοίων από τους Χούτι της Υεμένης, αλλά και την πειρατεία που εξακολουθεί να αποτελεί απειλή νοτιότερα στην έξοδο προς τον Ινδικό Ωκεανό, αναγκάζει τις ναυτιλιακές εταιρείες να εγκαταλείψουν το πέρασμα της Ερυθράς ως επιλέξιμη διαδρομή.

Την Παρασκευή 15/12 μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες στον κόσμο, οι Δανικών συμφερόντων A.P. Moller-Maersk ανακοίνωσε ότι σταματά τη διέλευση όλων των φορτηγών πλοίων της από την Ερυθρά Θάλασσα.

«Μετά το σοβαρό περιστατικό που παραλίγο θα κόστιζε την απώλεια του Maersk Gibraltar και άλλη μια επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σήμερα, δώσαμε εντολή σε όλα τα σκάφη της Maersk στην περιοχή που πρόκειται να περάσουν από το στενό Bab al-Mandab να σταματήσουν το ταξίδι τους μέχρι νεωτέρας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η Maersk ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι το σκάφος της Maersk Gibraltar στοχοποιήθηκε από πύραυλο ενώ ταξίδευε από τη Salalah του Ομάν προς τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Η Maersk δήλωσε ότι η εταιρεία ανησυχεί βαθιά για την άκρως κλιμακούμενη κατάσταση ασφαλείας στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην περιοχή είναι ανησυχητικές και αποτελούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια των πλοίων και των ναυτικών», ανέφερε στην ανακοίνωση.

Η εξέλιξη αυτή πλήττει σημαντικά την οικονομία των χωρών της Ερυθράς Θάλασσας και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα έσοδα του Σουέζ, σημαντικής πηγής εσόδων για τη χρηματοδότηση της οικονομίας της Αιγύπτου που δοκιμάζεται.