//

Είναι η Khan Younis, η Fallujah των Παλαιστινίων;

Η Khan Younis είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των Παλαιστινίων, στο νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, και εδώ και τρείς εβδομάδες μαίνονται σφοδρότατες μάχες στα βόρεια της πόλης, με την αντίσταση που συναντούν οι Ισραηλινοί από τη Χαμάς να είναι πρωτοφανής.

Μόνο την Παρασκευή 29/12, αναφέρεται στα επίσημα στοιχεία ότι σκοτώθηκαν πάνω από 200 άνθρωποι, χωρίς να διευκρινίζεται πόσοι από αυτούς είναι Ισραηλινοί ή Παλαιστίνιοι ένοπλοι ή άμαχοι. Οι πραγματικοί αριθμοί νεκρών και τραυματιών είναι πολύ μεγαλύτεροι.

Οι δυνάμεις των Ισραηλινών έχουν κολλήσει στα βόρεια της πόλης και προσπαθούν να διεισδύσουν στον πυρήνα της νοτιότερα. Η αντίσταση των ενόπλων της Χαμάς είναι πολύ μεγάλη και φαίνεται πως εκεί έχει μεταφερθεί το κέντρο βάρους των στρατιωτικών επιχειρήσεων και για τις δύο πλευρές των αντιμαχόμενων.

Η τακτική κατάσταση των επιχειρήσεων στην Khan Younis θυμίζει σε πολλά την κατάσταση που αντιμετώπισαν οι Αμερικανοί και οι άλλοι σύμμαχοι στη Fallujah του Ιράκ από το 2003 έως το 2007, όταν ο σκληρός πυρήνας των σουνιτών μετέτρεψαν την πόλη σε εφιάλτη των συμμαχικών δυνάμεων.