/

Δοκιμάζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ

Από την πρώτη στιγμή έναρξης των χερσαίων επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τις αμφιβολίες και τις ανησυχίες τους στους Ισραηλινούς αξιωματούχος, ωστόσο δημόσια κράτησαν μια υποστηρικτική στάση.

Πλέον, ειδικά μετά την κατάρρευση της παύσης πυρός με ευθύνη της Χαμάς, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι κάνουν τους προβληματισμούς τους δημόσια γνωστούς και πιέζουν το Ισραήλ σε διάφορα επίπεδα, με κεντρικό κυρίως θέμα της προστασία των αμάχων.  

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις είπε ότι πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα και ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν θεώρησε ότι το Ισραήλ έχει «ηθική ευθύνη» να προστατεύει τους αμάχους.

Οι δηλώσεις ανώτερων αμερικανών αξιωματούχων το Σάββατο 2/12 ενίσχυσαν την πίεση από την Ουάσιγκτον προς το Ισραήλ να επιδείξει μεγαλύτερη προσοχή, καθώς μετατοπίζει το επίκεντρο της στρατιωτικής του επίθεσης νοτιότερα στη Γάζα.

Με τις μάχες να λαμβάνουν χώρα για τρίτη μέρα, οι κάτοικοι φοβήθηκαν ότι ο βομβαρδισμός από τον αέρα και το πυροβολικό ήταν απλώς το προοίμιο μιας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στα νότια του θύλακα που θα τους έβαζε σε μια συρρικνούμενη περιοχή και πιθανώς θα προσπαθούσε να τους ωθήσει στην Αίγυπτο.

Μιλώντας στο Ντουμπάι, η Χάρις είπε ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό και «πάρα πολλοί αθώοι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί». «Ειλικρινά, η κλίμακα του πόνου των πολιτών και οι εικόνες και τα βίντεο που έρχονται από τη Γάζα είναι καταστροφικές», είπε η Χάρις στους δημοσιογράφους.

Ο Όστιν εξέφρασε ίσως τα πιο έντονα σχόλιά του μέχρι σήμερα σχετικά με την ανάγκη του Ισραήλ να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα, αποκαλώντας το “ηθική ευθύνη και στρατηγική επιταγή”.

«Αν τους οδηγήσεις στην αγκαλιά του εχθρού, αντικαθιστάς μια τακτική νίκη με μια στρατηγική ήττα», είπε ο Όστιν σε ένα αμυντικό φόρουμ στην Καλιφόρνια.

Ο Όστιν, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ ως ο «πιο στενός φίλος στον κόσμο», είπε ότι πιέζει τους Ισραηλινούς αξιωματούχους να επιτρέψουν την πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ το Σάββατο, δήλωσε ότι το Ισραήλ συνεχίζει να εργάζεται σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και τους διεθνείς οργανισμούς για τον καθορισμό «ασφαλών περιοχών» για τους αμάχους της Γάζας.