/

Διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση πυρός

Την ώρα που οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εντείνουν τα πλήγματα κατά στόχων της Χαμάς και άλλων ακραίων Παλαιστινιακών οργανώσεων στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη, στα Υψώματα του Γκολάν και στα σύνορα με το Λίβανο, η κατάσταση για τους αμάχους Παλαιστίνιους εξελίσσεται σε ανθρωπιστική κρίση, γεγονός που αυξάνει την πίεση της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός ή τουλάχιστον για μια διακοπή των βομβαρδισμών, προκειμένου να μπουν στη Γάζα εφόδια και γιατροί να ανακουφίσουν τους αμάχους.

  • Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να αμύνονται του πατρίου εδάφους και να μάχονται για την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών. Εξουδετερώθηκε ομάδα δυτών της Χαμάς που προσπάθησε να εισέλθει στο Ισραήλ από τη θάλασσα, κοντά στο Kibbutz Zikim. Αντιμετωπίστηκε πυραυλική επίθεση από το έδαφος της Συρίας, με τους ισραηλινούς να μην θεωρούν υπεύθυνο τον Συριακό στρατό για την ενέργεια. Ενώ μετά από επιχείρηση των Ισραηλινών εναντίον στόχων εντός της Δυτικής Όχθης, φαίνεται να έχουν μειωθεί περισσότερο από το μισό οι επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ από αυτή την περιοχή.
  • Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι απελπιστική. Τα νοσοκομεία δεν έχουν καύσιμα να λειτουργήσουν – οι Ισραηλινοί αρνούνται την προμήθεια καυσίμων στο θύλακα. Η ανθρωπιστική βοήθεια είναι είκοσι φορές μικρότερη από αυτή που χρειάζονται οι άνθρωποι στη Γάζα για να επιβιώσουν.
  • Η ανθρωπιστική κατάσταση εντείνει τις πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός (ΟΗΕ, Ρωσική, Κινεζική και άλλων Αραβικών κρατών θέση) ή τουλάχιστον για διακοπή των βομβαρδισμών (θέση των ΗΠΑ), προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα των αμάχων.
  • ΗΠΑ, Κατάρ και Σαουδική Αραβία ασκούν όλη τους την επιρροή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την επιτάχυνση του ρυθμού απελευθέρωσης των ομήρων, τουλάχιστον των γυναικόπαιδων. Ωστόσο, η Χαμάς γνωρίζει πως όσο κρατά ομήρους στα χέρια της, τόσο απομακρύνεται το σενάριο της χερσαίας επέμβασης στη Γάζα.