//

Διαφθορά και αναποτελεσματικότητα αγανάκτησαν τις ΗΠΑ

Ειδική απεσταλμένη στην Ουκρανία

Ο Λευκός Οίκος και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, ανακοίνωσαν τον διορισμό της Penny Pritzker ως ειδικής απεσταλμένης για τον συντονισμό της ξένης βοήθειας και την οικονομική ανάκαμψη της Ουκρανίας.

Η κα Pritzker θα συνεργαστεί με την ουκρανική κυβέρνηση, τους G7, την ΕΕ, τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, τους διεθνείς εταίρους και τον αμερικανικό ιδιωτικό τομέα, για να βοηθήσει στη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ουκρανίας ως μια ευημερούσα, ασφαλή, ευρωπαϊκή δημοκρατία.

Ο ρόλος της θα είναι να καθοδηγήσει τις προσπάθειες για τη διαμόρφωση προτεραιοτήτων των χορηγών μέσω της Πλατφόρμας Συντονισμού Δωρητών πολλών Υπηρεσιών για να τις ευθυγραμμίσει με τις ανάγκες της Ουκρανίας και να ενθαρρύνει τους διεθνείς εταίρους να αυξήσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία.

Θα συνεργαστεί επίσης στενά με την κυβέρνηση της Ουκρανίας καθώς θα εντείνει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ανοιχτεί η χώρα στις αγορές, να κινητοποιήσει τις άμεσες ξένες επενδύσεις και να οδηγηθεί σε οικονομική ανάκαμψη.

Η εκτεταμένη εμπειρία της Ειδικής Απεσταλμένης Pritzker στον ιδιωτικό τομέα, η υπηρεσία της ως Γραμματέας Εμπορίου και η βαθιά προσωπική σύνδεση με την Ουκρανία και την ουκρανική διασπορά την καθιστούν ιδανική για αυτό το έργο. Η καταγωγή της είναι από το χωριό Velyki Pritsky έξω από το Κίεβο, η οικογένειά της διατηρούσε ένα κατάστημα σιτηρών πριν μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από περισσότερα από 100 χρόνια.

Ο διορισμός Ειδικού Απεσταλμένου για την Ουκρανία, καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας.

Καταδεικνύει ωστόσο και κάτι ακόμη. Μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς μεταξύ Ουκρανών αξιωματούχων και την αναποτελεσματικότητα στο πεδίο της μάχης, παρά την τεράστια Δυτική βοήθεια, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να ελέγξουν οι ίδιες τη διαχείριση της ξένης βοήθειας και την διεύθυνση του οικονομικού μέλλοντος της χώρας ώστε να αποφύγουν μια ολική κατάρρευση εκ των έσω στην Ουκρανία – μάλιστα σε μια περίοδο που ένα κομμάτι του πολιτικού συστήματος της Ουκρανίας φλερτάρει έντονα με την ιδέα αναστολής των βουλευτικών εκλογών τον Οκτώβριο και των προεδρικών εκλογών στις αρχές της επόμενης χρονιάς.