/

Δεκάδες νεκροί από τον σεισμό στη Κίνα – Εξερράγη το Ισλανδικό ηφαίστειο

Σεισμός 6,2 ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 19/12 στη βορειοδυτική Κίνα (περιοχή Gansu) αφήνοντας τουλάχιστον 118 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή που σημειώθηκε ο ισχυρός σεισμός είναι δύσκολες, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν (τα ξημερώματα της Τρίτης το θερμόμετρο στην περιοχή έδειχνε -14 βαθμούς κελσίου), γεγονός που δυσκολεύει τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων.

Ζημιές έχει υποστεί το οδικό δίκτυο, το δίκτυο ηλεκτροδότησης, επικοινωνιών και ύδρευσης. Ένα μεγάλο υδροηλεκτρικό φράγμα 50 χλμ από το επίκεντρο της δόνησης δεν έχει υποστεί ζημιές, σύμφωνα με κρατικές πηγές.

Ο φονικότερος σεισμός στην Κίνα συνέβη το 2008, ήταν ισχύος 8 ρίχτερ και άφησε πάνω από 70.000 νεκρούς.

Στην Ισλανδία, το ηφαίστειο κοντά στην πόλη Grindavik (40χλμ νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας Reykjavik) εξερράγη αργά τη Δευτέρα 19/12, μετά από εβδομάδες έντονης σεισμικής δραστηριότητας που ανάγκασε περίπου 4.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Το διεθνές αεροδρόμιο Keflavik δίπλα στο Reykjavik παραμένει ανοικτό, με πολλές ωστόσο καθυστερήσεις στις πτήσεις λόγω της κατάστασης.

Στην περιοχή της ηφαιστειακής έκρηξης έχει δημιουργηθεί ρήγμα μήκους 3,5 χλμ το οποίο συνεχώς διευρύνεται, με τη λάβα να έχει κατεύθυνση νοτιοδυτική προς την πόλη Grindavik που έχει εκκενωθεί.