/

Δείπνο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα – Το ιδιαίτερο Timing της συνάντησης

Με ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποίησε πως το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, 21 Αυγούστου 2023, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, για ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης». Εκτός από το ενδιαφέρον που θα έχει η συνάντηση λόγω των σχέσεων που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ Αθήνας και Τιράνων – με την Αλβανία να είναι απούσα από το δείπνο – ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που Ιταλία, Βρετανία και Τουρκία κινούνται σχεδόν συντονισμένα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και φαίνεται πως αυτό ενοχλεί άλλες πρωτεύουσες χωρών μελών της ΕΕ.

Συνάντηση με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της ΕΕ της περιοχής θα έχει την προσεχή Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με ανακοίνωσή του, το Μέγαρο Μαξίμου γνωστοποίησε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και κρατών-μελών της Ε.Ε. της περιοχής, για ένα άτυπο δείπνο για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων και τη «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης».

Σύμφωνα με πληροφορίες θα μετάσχουν στο δείπνο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι, του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι, η πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μποργιάνα Κρίστο, η πρόεδρος της Μολδαβίας Μάγια Σαντού, αλλά και ηγέτες των χωρών της περιοχής που είναι μέλη της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντενκόφ, της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και της Ρουμανίας Ιον-Μαρσέλ Τσιολάκου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως η Αθήνα επέλεξε να μη στείλει πρόσκληση στον Εντι Ράμα, αλλά στον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαϊράμ Μπεγκάι, που δεν ανταποκρίθηκε, και έτσι η γειτονική χώρα θα απουσιάζει από το δείπνο που έχει ως βασικό θέμα συζήτησης τη διεύρυνση. Απών θα είναι και ο ηγέτης της Σλοβενίας.

Στο δείπνο θα μετάσχουν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η απόφαση του πρωθυπουργού Έλληνα πρωθυπουργού να μη σταλεί πρόσκληση στον Αλβανό ομόλογό του για το δείπνο των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα, αλλά στον πρόεδρο της Αλβανίας, δεν έγινε τυχαία. Πρόκειται για μια διπλωματική κίνηση, που συνιστά «μήνυμα» για την απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να τραβήξει το σχοινί στην υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη, που όχι μόνο συνεχίζει να είναι προφυλακισμένος, αλλά δεν του έχει επιτραπεί καν να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας, μετά την εκλογική του νίκη στην περιοχή.

Ανταγωνιστικές ατζέντες;

Εκτός από το ενδιαφέρον που θα έχει η συνάντηση λόγω των σχέσεων που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ Αθήνας και Τιράνων, εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που Ιταλία, Βρετανία και Τουρκία κινούνται σχεδόν συντονισμένα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων και φαίνεται πως αυτό ενοχλεί άλλες πρωτεύουσες χωρών μελών της ΕΕ.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, η πρωθυπουργός της Ιταλίας κα Μελόνι επισκέφθηκε ιδιωτικά την Αλβανία και την ίδια περίοδο την χώρα επισκέφθηκε ο πρώην βρετανός πρωθυπουργός και ιδιαίτερα δραστήριος Τόνι Μπλέρ. Και οι δυο είχαν άτυπες συναντήσεις με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ενώ η Τουρκία είναι ιδιαίτερα δραστήρια στην περιοχή. Ο συντονισμός και συγχρονισμός της δράσης των τριών στα Δυτικά Βαλκάνια και η μη πρόσκλησή τους στο δείπνο της Αθήνας, δείχνουν ενδεχομένως πως στην περιοχή υπάρχουν τουλάχιστο δυο διαφορετικές και ανταγωνιστικές μεταξύ τους ατζέντες για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.