//

Γυρίζουν την πλάτη στο Ισραήλ – Τι λένε για Ουκρανία

Η υποστήριξη της κοινής γνώμης των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς μειώνεται και οι περισσότεροι Αμερικανοί πιστεύουν ότι το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει κατάπαυση του πυρός σε μια σύγκρουση που έχει εξελιχθεί σε ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Ipsos.

Το 32% των ερωτηθέντων στη διήμερη δημοσκόπηση δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν το Ισραήλ» όταν ρωτήθηκαν ποιος ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη διένεξη. Η στήριξη ήταν αισθητά μειωμένη από το 41% που είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να στηρίξουν το Ισραήλ σε δημοσκόπηση της Ipsos που διεξήχθη ένα μήνα νωρίτερα (12-13 Οκτωβρίου).

Το ποσοστό αυτών που λένε ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ουδέτερος μεσολαβητής» αυξήθηκε στο 39% στη νέα δημοσκόπηση από 27% έναν μήνα νωρίτερα. Το 4% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να υποστηρίξουν τους Παλαιστίνιους και το 15% είπε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλακούν καθόλου.

Το Ισραήλ έχει από καιρό βασιστεί στις ΗΠΑ, τον πιο ισχυρό σύμμαχό του, για δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε στρατιωτική βοήθεια και διεθνή διπλωματική υποστήριξη. Η μείωση της δημόσιας υποστήριξης των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για το Ισραήλ, που αντιμετωπίζει όχι μόνο τη Χαμάς στη Γάζα αλλά και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και διεξάγει έναν μακροχρόνιο «σκιώδη πόλεμο» με το Ιράν.

Περίπου το 68% των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της Ipsos δήλωσαν ότι συμφωνούν με μια δήλωση ότι «το Ισραήλ πρέπει να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί».

Περίπου τα τρία τέταρτα των Δημοκρατικών και οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι στη δημοσκόπηση υποστήριξαν την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός, φέρνοντάς τους σε αντίθεση με τον Δημοκρατικό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος απέρριψε τις εκκλήσεις των Αράβων ηγετών, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων, να πιέσουν το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός. Αντίθετα, η κυβέρνηση Μπάιντεν προέτρεψε το Ισραήλ να κάνει ότι είναι δυνατόν για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων, κάτι που το Ισραήλ λέει ότι κάνει.

Μόλις το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι υποστηρίζει την αποστολή όπλων στο Ισραήλ, ενώ το 43% είναι αντίθετο στην ιδέα. Οι υπόλοιποι είπαν ότι δεν ήταν σίγουροι. Η υποστήριξη για την αποστολή όπλων στο Ισραήλ ήταν ισχυρότερη μεταξύ των Ρεπουμπλικανών, ενώ περίπου οι μισοί Δημοκρατικοί ήταν αντίθετοι.

Συγκριτικά σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το 41% των ατόμων που απάντησαν στη δημοσκόπηση είπε ότι υποστηρίζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, σε σύγκριση με το 32% που ήταν αντίθετοι και οι υπόλοιποι αβέβαιοι. Στην περίπτωση της Ουκρανίας, η υποστήριξη για την αποστολή όπλων ήταν ισχυρότερη μεταξύ των Δημοκρατικών.