/

Γρανάδα: «Επίσημα» αδιέξοδο

Στην άτυπη σύνοδο ηγετών στη Γρανάδα της Ισπανίας, αυτό που ουσιαστικά έγινε σαφές και «επισημοποιήθηκε» είναι το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η ΕΕ.

Στην άτυπη σύνοδο ηγετών στη Γρανάδα της Ισπανίας, αυτό που ουσιαστικά έγινε σαφές και «επισημοποιήθηκε» είναι το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται η ΕΕ.

Σε δυο καίρια ζητήματα – το Μεταναστευτικό και στο ζήτημα της Διεύρυνσης – φάνηκαν καθαρά οι διαφορετικές τάσεις που κυριαρχούν και οι οποίες είναι σχεδόν αδύνατο να γεφυρωθούν.

Μεταναστευτικό

Πολωνία και Ουγγαρία δήλωσαν καθαρά, και μάλιστα χρησιμοποιώντας σκληρά λόγια, την αντίθεσή τους στο σχέδιο της ΕΕ για  τη μεταρρύθμιση του μεταναστευτικού συστήματος.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, μίλησε για αποφάσεις «βιασμού» στις δηλώσεις του κατά την άφιξή του στη Σύνοδο. «Πώς γίνεται να σας βιάσουν νόμιμα, να αναγκαστείτε να δεχτείτε κάτι που δεν σας αρέσει; Πώς είναι δυνατόν να έχουμε συμβιβασμό, συμφωνία; Είναι αδύνατον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν φοβόμαστε τις διαταγές των Βρυξελλών και του Βερολίνου», δήλωσε προσερχόμενος ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται να επιβληθεί στη χώρα του ένα σύστημα εγκατάστασης παράνομων μεταναστών.

Διεύρυνση

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάχθηκαν υπέρ της μελλοντικής ένταξης νέων μελών στην ΕΕ χωρίς όμως να θέσουν κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και επεσήμαναν πως δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στα κριτήρια εισδοχής.

Οι ηγέτες των «27» διακήρυξαν ότι η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί «επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία». Ταυτόχρονα όμως, είπαν ότι τόσο η ΕΕ όσο και τα προς ένταξη κράτη – Ουκρανία, Μολδαβία και χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – θα χρειαστεί να προχωρήσουν σε γενναίες μεταρρυθμίσεις.

Οι χώρες θα πρέπει να πληρούν νομικά, οικονομικά και δημοκρατικά κριτήρια ώστε να ενταχθούν στην ΕΕ και η διαδικασία μπορεί να κρατήσει χρόνια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, θα ήθελε να δει τη διεύρυνση να πραγματοποιείται ως το 2030, να υπάρχει χρονικός ορίζοντας για τα προς ένταξη κράτη ώστε να μην χρονοτριβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Αντίθετα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν πιο συγκρατημένη μιλώντας για «αξιοκρατικές διαδικασίες και σαφείς κανόνες».