/

Γρίφος διπλωματικής εκπροσώπησης

Η ανακοίνωση του πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Ιορδανία ότι επεκτείνει την δικαιοδοσία του στα Ιεροσόλυμα ως εκπρόσωπος της χώρας του για την Παλαιστίνη, φέρνει διπλωματική κρίση στο τρίγωνο Σαουδική Αραβία – Ισραήλ – ΗΠΑ.

Το Ισραήλ απέκλεισε την Κυριακή 13 Αυγούστου 2023 το ενδεχόμενο διπλωματικής εκπροσώπησης στην Ιερουσαλήμ για την Παλαιστίνη από τον πρέσβη της Σαουδικής Αραβίας στην Ιορδανία.

Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στην Ιορδανία Nayef Al-Sudairi επέκτεινε τα διαπιστευτήριά του για να συμπεριλάβει ως γενικός πρόξενος στην Ιερουσαλήμ  και την Παλαιστίνη.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται να καλύψει το διαχρονικό αίτημα των Παλαιστινίων να ιδρύσουν κράτος σε εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ στον πόλεμο του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το Ισραήλ θεωρεί την Ιερουσαλήμ δική του πρωτεύουσα, ένα καθεστώς που αναγνωρίζεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες από τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2017, αλλά όχι από άλλες παγκόσμιες δυνάμεις. Οι ισραηλινές αρχές απαγορεύουν την παλαιστινιακή διπλωματική δραστηριότητα στην Ιερουσαλήμ.

Η Σαουδική Αραβία, έχει υπερασπιστεί την παλαιστινιακή υπόθεση και έχει αποφύγει τους επίσημους δεσμούς με το Ισραήλ, αλλά οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προωθήσουν μια ιστορική συμφωνία για τη Μέση Ανατολή που θα περιλαμβάνει την εξομάλυνση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ έχει υποβαθμίσει κάθε προοπτική να δώσει σημαντικό έδαφος στους Παλαιστίνιους ως μέρος μιας συμφωνίας ομαλοποίησης με τη Σαουδική Αραβία.

Το Ριάντ είχε προηγουμένως εξαρτήσει την αναγνώριση του Ισραήλ με την επίτευξη του στόχου των Παλαιστινίων να αποκτήσουν κράτος.