/

Γνώριζε το Ισραήλ τα σχέδια της Χαμάς;

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times αναφέρεται πως Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνώριζαν για το σχέδιο της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ «πάνω από ένα χρόνο πριν συμβεί», μέσω εγγράφων και άλλων στοιχείων.

Γνωστό ως «Τείχος της Ιεριχούς», το έγγραφο έκτασης περίπου 40 σελίδων, σύμφωνα με τους NYT, περιγράφει, «σημείο προς σημείο», το σχέδιο εισβολής της Χαμάς στο Ισραήλ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν απορρίψει την έκθεση ως «φιλόδοξη» και εκτός των δυνατοτήτων της Χαμάς.

Στο έγγραφο δεν γινόταν γνωστός ο χρόνος εκδήλωσης της επίθεσης, ωστόσο υπήρχαν συγκεκριμένα στοιχεία για το πώς θα υφίσταντο κορεσμό τα μέτρα ασφαλείας του Ισραήλ για να γίνουν στη συνέχεια έφοδοι σε στρατιωτικές βάσεις και πόλεις.

Σε συνέχεια του δημοσιεύματος, απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δεν είχαν πρόσβαση σε έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς το σχέδιο της Χαμάς για επίθεση στο Ισραήλ.

«Η δική μας κοινότητα πληροφοριών ανέφερε πως εξέτασε το ζήτημα — δεν έχει καμιά ένδειξη μέχρι τώρα πως είχε προειδοποιηθεί (…) ή πως γνώριζε την ύπαρξη αυτού του εγγράφου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κίρμπι.

Ερωτηθείς για το εάν η επίθεση συνιστά μια αποτυχία από την πλευρά των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, ο Κίρμπι αρνήθηκε να απαντήσει, αλλά είπε ότι πιστεύει ότι θα υπάρξει «χρόνος και χώρος για το Ισραήλ να κάνει τέτοιου είδους έρευνα».

Υπάρχει, ωστόσο, και μια άλλη διάσταση του ζητήματος. Την ώρα που το Ισραήλ δίνει τη δική του μάχη εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, μέσα στο πολιτικό σκηνικό του Ισραήλ διαδραματίζεται μια άλλη μάχη αποδυνάμωσης των σκληροπυρηνικών και ενδυνάμωσης των συγκαταβατικών φωνών, με ενορχηστρωτές που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Όπως έχουμε έγκαιρα επισημάνει, ο πόλεμος αυτός θα έχει σε κάθε περίπτωση καταλυτική επίδραση στον πολιτικό χάρτη του Ισραήλ την επόμενη μέρα.