Στους The Sunday Times, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών David Cameron και η γερμανίδα ομόλογός του Annalena Baerbock γράφουν για την προοπτική μιας βιώσιμης εκεχειρίας στη Γάζα. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2023.
Είναι σκληροί, επικίνδυνοι καιροί. Οι καταστροφικές σκηνές στη Μέση Ανατολή μετά τη βίαιη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου το αποτυπώνουν.
Ως γονείς, ραγίζει τις καρδιές μας να βλέπουμε τόσα πολλά παιδιά να σκοτώνονται ή να τραυματίζονται. Κάθε θάνατος αθώου στις 7 Οκτωβρίου και μετά είναι μια τραγωδία. Οι οικογένειες βυθίζονται στο πένθος. Οι κοινότητες είναι σε σοκ. Η περιοχή βρίσκεται σε κρίση.
Κανείς από εμάς δεν θέλει να δει αυτή τη σύγκρουση να διαρκεί μια στιγμή περισσότερο από όσο χρειάζεται. Ως Βρετανοί Συντηρητικοί και Γερμανοί Πράσινοι, προερχόμαστε από πολύ διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις. Αλλά και οι δύο μπήκαμε στην πολιτική πιστεύοντας ότι, ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές, μπορούμε να αλλάξουμε μια απελπιστική κατάσταση προς το καλύτερο, και μοιραζόμαστε μια λαχτάρα για ειρήνη, στη Μέση Ανατολή όπως και αλλού σε όλο τον κόσμο.
Γνωρίζουμε από τη δέσμευσή μας στην περιοχή και τη συζήτηση στις χώρες μας ότι αυτό το αίσθημα είναι ευρέως διαδεδομένο. Μόνο εξτρεμιστές όπως η Χαμάς θέλουν να κολλήσουμε σε έναν ατελείωτο κύκλο βίας, θυσιάζοντας περισσότερες αθώες ζωές για τη φανατική τους ιδεολογία. Αλλά ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι απλώς ο τερματισμός της μάχης σήμερα. Πρέπει να είναι ειρήνη που διαρκεί μέρες, χρόνια, γενιές. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουμε μια κατάπαυση του πυρός, αλλά μόνο εάν είναι βιώσιμη.
Γνωρίζουμε ότι πολλοί στην περιοχή και πέρα από αυτήν ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός. Αναγνωρίζουμε τι παρακινεί αυτές τις εγκάρδιες εκκλήσεις. Είναι μια κατανοητή αντίδραση σε τόσο έντονο πόνο, και συμμεριζόμαστε την άποψη ότι αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Γι’ αυτό υποστηρίξαμε τις πρόσφατες ανθρωπιστικές παύσεις.
Είδαμε στα τέλη Νοεμβρίου: παύσεις των εχθροπραξιών. Επομένως, πιέζουμε τη διπλωματική προσπάθεια να συμφωνήσουμε περαιτέρω παύσεις για να εισέλθει περισσότερη βοήθεια και να ελευθερωθούν περισσότεροι όμηροι. Περισσότεροι από 130 όμηροι παραμένουν στη Γάζα. όλους τους ανθρώπους των οποίων τα αγαπημένα πρόσωπα ζουν μέσα σε οδυνηρό φόβο. Η Χαμάς πρέπει να τους απελευθερώσει όλους αμέσως. Το να τους κρατά βάναυσα απλώς καθυστερεί την πρόοδο προς την ειρήνη.
Αλλά ας είμαστε ξεκάθαροι. Δεν πιστεύουμε ότι η έκκληση αυτή τη στιγμή για μια γενική και άμεση κατάπαυση του πυρός, ελπίζοντας ότι με κάποιο τρόπο θα γίνει μόνιμη, είναι ο δρόμος προς τα εμπρός. Αγνοεί το γιατί το Ισραήλ αναγκάζεται να αμυνθεί: η Χαμάς επιτέθηκε βάρβαρα στο Ισραήλ και εξακολουθεί να εκτοξεύει ρουκέτες για να σκοτώνει Ισραηλινούς πολίτες κάθε μέρα. Η Χαμάς πρέπει να καταθέσει τα όπλα.
Ας φανταστούμε ότι πιέσαμε το Ισραήλ να σταματήσει αμέσως όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Θα σταματήσει η Χαμάς να εκτοξεύει ρουκέτες; Θα απελευθέρωνε τους ομήρους; Θα άλλαζε τη δολοφονική ιδεολογία της; Μια μη βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, που γρήγορα θα καταρρεύσει σε περαιτέρω βία, θα δυσκόλευε μόνο την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης που απαιτείται για την ειρήνη.
Πρέπει επίσης να σκεφτούμε προσεκτικά τη φύση οποιασδήποτε μακροπρόθεσμης ειρηνευτικής συμφωνίας. Ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου, ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς τη Χαμάς ως πραγματικό εταίρο για την ειρήνη. Μετά τις 7 Οκτωβρίου δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες. Η εγκατάλειψη της Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα θα ήταν ένα μόνιμο εμπόδιο στην πορεία προς μια λύση δύο κρατών.
Έχουμε συναντήσει και οι δύο επιζώντες από τις 7 Οκτωβρίου. Έχουμε δει και οι δύο τον πόνο των Παλαιστινίων πολιτών των οποίων οι οικογένειες έχουν πεθάνει. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους Ισραηλινούς να ζουν δίπλα σε αυτούς που είναι αφοσιωμένοι στην επανάληψη της φρίκης που προκάλεσε η Χαμάς. Και δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους Παλαιστίνιους να ζουν ανάμεσα σε αυτούς που τους θέτουν σε κίνδυνο κρύβοντας όπλα κάτω από τα σπίτια, τα σχολεία και τα νοσοκομεία τους.
Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα αυτή τη στιγμή. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ανοίξουμε το δρόμο για μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη ειρήνη. Όσο πιο γρήγορα έρθει, τόσο το καλύτερο – η ανάγκη είναι επείγουσα. Επικεντρωνόμαστε επίσης σε 3 ζωτικούς τομείς.
Πρώτον, όπως κάθε άλλη χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά, για να το κάνει, πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Το Ισραήλ δεν θα κερδίσει αυτόν τον πόλεμο εάν οι επιχειρήσεις του καταστρέψουν την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης με τους Παλαιστίνιους. Έχουν το δικαίωμα να εξαλείψουν την απειλή που θέτει η Χαμάς. Αλλά πάρα πολλοί άμαχοι έχουν σκοτωθεί. Η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει περισσότερα για να κάνει επαρκείς διακρίσεις μεταξύ τρομοκρατών και αμάχων, διασφαλίζοντας ότι η εκστρατεία της στοχεύει ηγέτες και στελέχη της Χαμάς.
Δεύτερον, πρέπει να δώσουμε περισσότερη βοήθεια στους απλούς Παλαιστίνιους. Μας ραγίζει η καρδιά να βλέπουμε παιδιά στα ερείπια των κατεστραμμένων σπιτιών τους, να μην ξέρουν πού να βρουν φαγητό ή νερό, να μην ξέρουν πού βρίσκονται οι γονείς τους. Επομένως, και οι δύο αυξήσαμε τη χρηματοδότησή μας για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, λαμβάνοντας σωτήρια προμήθειες σε όσους έχουν απελπιστική ανάγκη.
Και είμαστε και οι δύο δεσμευμένοι να κάνουμε περισσότερα. Καλωσορίζουμε το Ισραήλ που ανοίγει ξανά το πέρασμα Kerem Shalom. Χρειαζόμαστε ανεμπόδιστες παραδόσεις στη Γάζα απευθείας μέσω όσο το δυνατόν περισσότερων σημείων διέλευσης, έτσι ώστε να αρχίσουν να ρέουν πολύ μεγαλύτεροι όγκοι βοήθειας.
Τέλος, όλοι όσοι θέλουν να βάλουν τέλος στην ταλαιπωρία πρέπει να εργαστούν από κοινού για μια λύση που παρέχει μακροπρόθεσμη ασφάλεια και για τους δύο λαούς. Οι Άραβες εταίροι μας, ειδικότερα, έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο σε αυτό. Έχουν δείξει ισχυρή ανθρωπιστική δέσμευση και έχουν ακόμη μεγαλύτερο πολιτικό βάρος να φέρουν στο τραπέζι. Η άνοδος του εξτρεμισμού αποτελεί απειλή για όλους μας, όχι μόνο για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους.
Μια λύση δύο κρατών απαιτεί και οι δύο πλευρές να αισθάνονται ασφαλείς να ζουν δίπλα-δίπλα. Οι εξτρεμιστές έποικοι στη Δυτική Όχθη επιδιώκουν να υπονομεύσουν κάθε τέτοια προσπάθεια, αναγκάζοντας βίαια τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις μίσους πράξεις.
Οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται μια ομάδα ηγετών που μπορούν να τους προσφέρουν την ασφάλεια και τη χρηστή διακυβέρνηση που τους αξίζει. Πρέπει να εγγυηθούμε ότι η βία που βλέπουμε δεν θα επαναληφθεί ποτέ. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη.
Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης, μπορεί να φαίνεται δύσκολο να σκεφτεί κανείς ένα τόσο μακρινό τελικό σημείο. Αλλά πρέπει. Θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον. Θέλουμε να σταματήσει η δολοφονία όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο μέλλον. Θέλουμε ειρήνη για τα παιδιά του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, σήμερα και στο μέλλον. Οι τραγικοί θάνατοι τόσων πολλών μας αναγκάζουν να δράσουμε σήμερα, εστιάζοντας στο πώς θα φτάσουμε σε αυτόν τον στόχο στο μέλλον.