/

Γεραπετρίτης – Μανγκούς: Ελλάδα και Λιβύη επιστρέφουν στο ρεαλισμό

Σε νέο πλαίσιο φαίνεται να εισέρχονται οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης, μετά την αθόρυβη αλλά αποτελεσματική κινητικότητα της νέας ηγεσίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Σε νέο πλαίσιο φαίνεται να εισέρχονται οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας και Λιβύης, μετά την αθόρυβη αλλά αποτελεσματική κινητικότητα της νέας ηγεσίας του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Παρά το γεγονός ότι το λεγόμενο τουρκολιβυκό μνημόνιο παραμένει σε ισχύ, με την Αθήνα να αμφισβητεί τη νομιμοποιητική του βάση, εντούτοις η νέα ηγεσία του ΥΠΕΞ εκτιμά – και σωστά – ότι επιβάλλεται η Αθήνα να διατηρεί καλές σχέσεις με την Τρίπολη.

Με πρωτοβουλία του Έλληνα υπουργού εξωτερικών κ. Γεραπετρίτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την Λίβυα ομόλογό του κα Νάιλα Μανγκούς, ώστε να αρθεί σε πρώτη φάση το κακό κλίμα στις διμερείς σχέσεις από την αψυχολόγητη κρίση που προέκυψε τον Νοέμβριο του 2022 μεταξύ του πρώην Έλληνα ΥΠΕΞ και της κας Μανγκούς.

Όπως αναμενόταν, η συνομιλία των δυο υπουργών έγινε σε καλό κλίμα και συζήτησαν διμερή θέματα, την πορεία της Λιβύης προς τις εκλογές (σήμερα εξακολουθεί να υπάρχει η προσωρινή κυβέρνηση του Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά) και το κυριότερο, συμφώνησαν να κρατήσουν ανοικτούς διαύλους επαφής και να συναντηθούν στην Νέα Υόρκη τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Από την διπλωματική κρίση του περσινού Νοεμβρίου μέχρι σήμερα, μοναδικός συνομιλητής της ελληνικής πλευράς ήταν η διοίκηση της Βεγγάζης και ο πολέμαρχος Χαφτάρ. Η πολιτική και διπλωματική απουσία της Ελλάδας από τα συμβαίνοντα στην πρωτεύουσα Τρίπολη είχε σοβαρό κόστος για τα Ελληνικά συμφέροντα.

Την ώρα, λοιπόν, που η Αίγυπτος έχει ανοικτούς διαύλους επαφής με Βεγγάζη και Τρίπολη, με την Τουρκία να ασκεί έντονη επιρροή στην προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης και τις ΗΠΑ να συνομιλούν τόσο με τον Χαφτάρ όσο και με τον Ντμπεϊμπά, η Αθήνα δεν είχε καν διπλωματική εκπροσώπηση στην Τρίπολη.

Η αλλαγή στάσης της Αθήνας και ο ρεαλιστικός τρόπος προσέγγισης των πραγμάτων από τον νέο υπουργό κ. Γεραπετρίτη έρχεται να αλλάξει το σκηνικό στις σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης.

Φαίνεται μάλιστα πως οι ΗΠΑ προωθούν κάποιο νέο σχεδιασμό ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο κα η Ελλάδα επιβάλλεται να είναι παρούσα σε όλο το πλέγμα των εξελίξεων.

Σε πρώτη φάση, η αποκατάσταση της πολιτικής επικοινωνίας των δυο υπουργείων εξωτερικών θα φέρει και την διπλωματική παρουσία της Ελλάδας στην Τρίπολη, με την τοποθέτηση του πρέσβη κ. Νικόλαου Γαριλίδη στην πρεσβεία μας στην πρωτεύουσα της Λιβύης, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα εκεί μέσα στον προσεχή Σεπτέμβριο.