/

Γίνεται επικίνδυνη η Ερυθρά Θάλασσα

Τρία εμπορικά πλοία δέχθηκαν επίθεση σε διεθνή ύδατα στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των ΗΠΑ την Κυριακή 3/12.

Την ευθύνη των επιθέσεων ανέλαβαν οι Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι επιτέθηκαν με πυραύλους και drone εναντίον πλοίων που έπλεαν στην περιοχή και χρειάστηκε η παρέμβαση του αμερικανικού αντιτορπιλικού Carney για να ασφαλίσει την πορεία των πλοίων.

Το κίνημα των Χούτι της Υεμένης δήλωσε ότι επιτέθηκε σε δύο ισραηλινά πλοία, το Unity Explorer και το Number 9, με ένα οπλισμένο drone και έναν ναυτικό πύραυλο. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος των Χούτι είπε ότι οι επιθέσεις ήταν απάντηση στα αιτήματα του λαού της Υεμένης και στις εκκλήσεις των ισλαμικών εθνών να σταθούν στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού.

Οι Αμερικανοί ανέφεραν ότι το Carney κατέρριψε τρία drones καθώς βοηθούσε τα εμπορικά πλοία. Ανέφεραν επίσης ότι οι επιθέσεις αποτελούν απειλή για το διεθνές εμπόριο, αφήνοντας παράλληλα αιχμές πως πίσω από τις επιθέσεις των Χούτι βρίσκεται το Ιράν.

Το αναφερόμενο περιστατικό ακολουθεί μια σειρά επιθέσεων στα ύδατα της Μέσης Ανατολής από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ένα φορτηγό πλοίο που συνδέεται με το Ισραήλ κατασχέθηκε τον Νοέμβριο από τους Χούτι, συμμάχους του Ιράν. Η ομάδα, η οποία ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της ακτής της Ερυθράς Θάλασσας της Υεμένης, είχε προηγουμένως εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ και υποσχέθηκε να στοχεύσει περισσότερα ισραηλινά σκάφη.