///

Γάζα: Το σενάριο επιβεβαιώνεται

Η κατάσταση σε ολόκληρη τη Γάζα είναι πλέον εφιαλτική για τα περίπου δυο εκατομμύρια αμάχων Παλαιστινίων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον θύλακα και προσπαθούν να επιβιώσουν μεταξύ συνεχών βομβαρδισμών, ελλείψεων σε νερό και τρόφιμα, του χειμώνα και των μολύνσεων.

Εγκλωβισμένο στην εικόνα του, που τραγικά επλήγη τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ σφυροκοπά, όπως ισχυρίζεται, θέσεις της Χαμάς μέσα στον ίδιο χώρο που ζει άμαχος πληθυσμός, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες απώλειες αμάχων, προκειμένου να «ουδετεροποιήσει» τη Χαμάς ως στρατιωτική και πολιτική απειλή για την ασφάλεια του κράτους του.

Το μεγάλο θέμα και πρόκληση αυτής της σύγκρουσης είναι πως ένα κράτος πολεμά μια τρομοκρατική οργάνωση, και η ευθύνη της νομικά υπεύθυνης συμπεριφοράς βαραίνει το κράτος και όχι τους τρομοκράτες.

Όταν ξεκίνησε η Ισραηλινή χερσαία επιχείρηση σας είχαμε γράψει στο grdiplomatic.com για τις συνεχείς Αμερικανικές προειδοποιήσεις, καθώς και αυτές της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, προς τους Ισραηλινούς, να μην διανοηθούν να απομακρύνουν με τη βία από τη Γάζα τους Παλαιστινίους, διότι η Γάζα είναι Παλαιστινιακό έδαφος.

Προφανώς, λοιπόν, τότε αυτή η επιμονή των Αμερικανών και των υπολοίπων δεν ήταν αβάσιμη. Τόσες εβδομάδες μετά, οι φόβοι τους επαληθεύονται διότι πλέον αναγκαστικά, λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, η πλειονότητα των Παλαιστινίων βλέπουν την οριστική εγκατάλειψη της Γάζας ως μόνης επιλογής.

ΤΟ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Την Πέμπτη 28/12, η Αίγυπτος επιβεβαίωσε ότι έχει υποβάλει πρόταση-πλαίσιο για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας που περιλαμβάνει τρία στάδια που οδηγούν σε κατάπαυση του πυρός και ανέφερε ότι αναμένει απαντήσεις σχετικά με το σχέδιο.

Η πρόταση είναι μια προσπάθεια «να έρθουν οι απόψεις μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων μερών πιο κοντά, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η παλαιστινιακή αιματοχυσία και η επίθεση κατά της Λωρίδας της Γάζας και να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Diaa Rashwan, επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Αιγύπτου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ανέφερε σε δηλώσεις του, ότι το Ισραήλ θα διατηρήσει επ’ αόριστο κάποια μορφή ελέγχου ασφαλείας ολόκληρης της Γάζας, και επέμεινε ότι αυτό δεν ισοδυναμεί με εκ νέου κατοχή του θύλακα.