//

Βρετανικά Typhoon για Τουρκία; – Πρόσθετες υποψίες

Σύμφωνο Αμυντικής Συνεργασίας υπέγραψαν το Ηνωμένο Βασίλειο με την Τουρκία κατά τη συνάντηση που είχαν οι υπουργοί άμυνας των δυο χωρών, Γκράντ Σάπς και Γιασάρ Γκιουλέρ αντίστοιχα.

Λεπτομέρειες του τι περιλαμβάνει η συμφωνία δεν έγιναν γνωστές και οι ανακοινώσεις από τις δύο πλευρές εξαντλήθηκαν στα συνηθισμένα, δηλαδή ότι η συμφωνία αφορά στη στενότερη συνεργασία των δυο κρατών στον αμυντικό τομέα και στην προώθηση της ασφάλειας και της ευημερίας.

Ωστόσο, η σπουδή Τουρκίας και Βρετανίας για στενότερη αμυντική συνεργασία ενδεχομένως να εξυπηρετεί πολύ βαθύτερες επιδιώξεις των δυο πλευρών.

Η στρατηγική σχέση και ο ρόλος της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, από τον Καύκασο ως και τα όρια του Ινδικού Ωκεανού, καθώς και η περίεργη σχέση που διατηρεί με ΗΠΑ και Ρωσία, την καθιστούν ιδανικό εταίρο-όχημα για να ανακάμψει η Βρετανία ξανά σε αυτή την περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία χρειάζεται νέα μαχητικά αεροσκάφη και κυρίως σχετική τεχνολογία. Η Βρετανία αποτελεί ιδανικό εταίρο για τις επιδιώξεις της Άγκυρας. Θα μπορούσε να προμηθεύσει με αριθμό αεροσκαφών Typhoon (τη Βρετανική έκδοση του Eurofighter) την Τουρκία και κυρίως να υπάρξει στενότερη επαφή της κορυφαίας εταιρείας στην κατασκευή κινητήρων μαχητικών αεροσκαφών Rolls Royce με αντίστοιχες τουρκικές εταιρείες και μεταφορά κάποιου είδους τεχνογνωσίας.

Η πώληση αεροσκαφών Typhoon θα βοηθούσε οικονομικά την Βρετανία να αναπτύξει το αεροσκάφος 6ης γενιάς Tempest, που αναμένετε να μπει σε υπηρεσία στη RAF μετά το 2035, αντικαθιστώντας τα Typhoon. Το Typhoon σε τουρκική υπηρεσία θα καλύψει οριακά τις ανάγκες της Τουρκίας, ενώ θα φέρει πιο κοντά τις δυο αεροπορικές βιομηχανίες σε πολυεπίπεδη συνεργασία.