//

Βρετανία: Μισθολογικά αντικίνητρα για μετανάστες

Τη Δευτέρα 4/12 η Βρετανία ανακοίνωσε σχέδια να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που φτάνουν μέσω νόμιμων οδών, αυξάνοντας τον ελάχιστο μισθό που πρέπει να κερδίσουν σε μια εξειδικευμένη εργασία κατά ένα τρίτο, εν μέσω πίεσης στον πρωθυπουργό Rishi Sunak να αντιμετωπίσει τον αριθμό ρεκόρ στους νόμιμους μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα.

Τα υψηλά επίπεδα νόμιμης μετανάστευσης κυριαρχούν στο πολιτικό τοπίο της Βρετανίας για περισσότερο από μια δεκαετία και αποτέλεσαν βασικό παράγοντα στην ψηφοφορία του 2016 υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Σουνάκ υποσχέθηκε να αποκτήσει περισσότερο έλεγχο αφού οι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός τον επέκριναν, πριν από τις εκλογές που αναμένονται το επόμενο έτος, με το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα να προηγείται πολύ στις δημοσκοπήσεις.

Όμως, οι επιχειρήσεις και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις επιτέθηκαν στα μέτρα ως αντιπαραγωγικά και προκλητικά για τον ιδιωτικό τομέα και τις κρατικές υπηρεσίες υγείας, που πάσχουν αμφότερες από ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Τα στοιχεία τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι ετησίως η μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε στα 745.000 άτομα το 2022 και έκτοτε παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με πολλούς μετανάστες να προέρχονται πλέον από μέρη όπως η Ινδία, η Νιγηρία και η Κίνα αντί από την ΕΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών James Cleverly είπε ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν αυτόν τον αριθμό κατά 300.000. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το κατώτατο όριο μισθού για τους ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους στις 38.700 λίρες, από τις 26.200 λίρες που είναι σήμερα, ωστόσο οι λειτουργοί υγείας και κοινωνικοί λειτουργοί θα εξαιρούνταν.

Άλλα μέτρα περιλαμβάνουν τη διακοπή της βίζας από αλλοδαπούς εργαζομένους στον τομέα της υγείας, την αύξηση της επιβάρυνσης που πρέπει να πληρώσουν οι μετανάστες για τη χρήση της υπηρεσίας υγείας κατά 66% και την αύξηση του ελάχιστου εισοδήματος για οικογενειακές βίζες.

Τα μέτρα θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν νέες διαφωνίες με ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δυσκολεύονται να προσλάβουν εργαζομένους τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της στενής αγοράς εργασίας της Βρετανίας και του τέλους της ελεύθερης κυκλοφορίας από την ΕΕ μετά την έξοδο της Βρετανίας από το μπλοκ το 2020.

Τον Οκτώβριο, ο ανεξάρτητος σύμβουλος της κυβέρνησης για τη μετανάστευση συνέστησε την κατάργηση της λεγόμενης λίστας ελλειμματικών επαγγελμάτων, μια από τις κύριες οδούς πρόσληψης μεταναστών εργαζομένων από τις επιχειρήσεις σε τομείς όπου υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Ο Βρετανός υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα τερματίσει το τρέχον σύστημα που επιτρέπει στους εργοδότες να πληρώνουν στους μετανάστες μόνο το 80% του συνολικού ποσού για να κάνουν δουλειές όπου υπάρχει έλλειψη εργαζομένων, και ότι ο κατάλογος των ελλειμματικών επαγγελμάτων θα αναθεωρηθεί.

Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ξένοι εργαζόμενοι έχουν μικρή ή καθόλου επίδραση στα συνολικά επίπεδα μισθών ή απασχόλησης, και η έντονη έλλειψη υποψηφίων στη Βρετανία για την κάλυψη των κενών θέσεων παραμένει πρόβλημα για πολλούς ιδιοκτήτες εταιρειών.