//

Βαθύ ρήγμα στις ΗΠΑ

Με αφορμή την ψήφιση ενός νόμου για τη χρηματοδότηση πιεστικών αναγκών που αφορούν παγκόσμιες κρίσεις άμεσου αμερικανικού ενδιαφέροντος, όπως είναι ο πόλεμος στη Γάζα, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το ζήτημα ασφάλειας της Ταιβάν και η μεταναστευτική κρίση στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό, έγινε ξεκάθαρα φανερό το πολιτικό ρήγμα που χωρίζει τους Δημοκρατικούς από τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή και το Κογκρέσο.

Γενικά τα ζητήματα προϋπολογισμού αποτελούν παραδοσιακά πρόσφορο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων.

Ωστόσο, η πρόταση μερίδας Ρεπουμπλικάνων βουλευτών να φέρουν για ψήφιση πρόταση νόμου χρηματοδότησης με $14,3 δις στο Ισραήλ, χωρίς να συνοδεύεται από αντίστοιχη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, δείχνει ξεκάθαρα ότι μεγάλο ποσοστό των Ρεπουμπλικάνων δεν στηρίζει την αμερικανική εμπλοκή υπέρ του Κίεβου και κατά της Μόσχας.

Η πρόταση των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών έρχεται μετά από πρόταση νόμου του Λευκού Οίκου για τη χρηματοδότηση με $106 δις για την κάλυψη αναγκών που αφορά το Ισραήλ, την Ουκρανία, ζητήματα ασφαλείας στην Ανατολική Ασία και την ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα της χώρας με το Μεξικό λόγω των μεταναστευτικών ροών.

Από την ανταγωνιστική πρόταση των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών για χρηματοδότηση μόνο του Ισραήλ, προκύπτει επίσης το συμπέρασμα πως όχι μόνο αντιτίθενται στην περεταίρω χρηματοδότηση της Ουκρανίας, αλλά βλέπουν επίσης διαφορετικά και την αντιμετώπιση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα, όπως και με το Μεξικό.

Υπάρχουν και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές που στηρίζουν την πρόταση των Δημοκρατικών για μια συνολική χρηματοδότηση πιεστικών αναγκών ασφάλειας, χωρίς να αποκλείουν Ουκρανία και Ταιβάν.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πλειοψηφία 221-212 στη Βουλή, αλλά οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Γερουσία με 51-49. Για να γίνει νόμος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει τόσο από τη Βουλή όσο και από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο.