Από την εποχή που ο Αρμενικός πληθυσμός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είχε αυτοανακηρύξει τον θύλακα σε Ανεξάρτητη Δημοκρατία, 1960 Ρώσοι στρατιώτες στάθμευαν στην περιοχή σε ρόλο ειρηνευτικής δύναμης.
Η κατάληψη του θύλακα από το Αζερμπαϊτζάν και η φυγή σχεδόν του συνόλου των Αρμενίων από την περιοχή τον περασμένο Σεπτέμβριο, έκλεισε οριστικά την ιστορική παρουσία των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Χθες, ήταν σειρά της Ρωσικής δύναμης να αποχωρήσει.
«Η παρουσία ειρηνευτικών δυνάμεων κατέστησε δυνατή την εδραίωση της ειρήνης στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε ο Ρώσος στρατηγός Γεβγκένι Νικιφόροφ στην τελετή αναχώρησης. Ο Νικιφόροφ είπε ότι η ρωσική δύναμη θα μπορούσε να λάβει τα εύσημα για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, την εκκαθάριση περισσότερων από 30.000 εκρηκτικών μηχανισμών, την επιστροφή περισσότερων από 110 αιχμαλώτων πολέμου και τη διευθέτηση της επιστροφής περισσότερων από 1.900 πεσόντων στρατιωτών στις αντίστοιχες πλευρές. «Ο ρωσικός στρατός ολοκλήρωσε το έργο που τους είχε ανατεθεί», είπε.
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Αζερμπαϊτζάν, στρατηγός Κερίμ Βαλίεφ, δήλωσε ότι η Ρωσία κατέβαλε «κάθε προσπάθεια για να εδραιώσει την ειρήνη στην περιοχή του Καραμπάχ» και να θέσει τέλος σε δεκαετίες σύγκρουσης.
Η Αρμενία έχει μια πολύ διαφορετική αντίληψη για τον ρόλο της Ρωσίας. Κατηγόρησε τη Μόσχα ότι την άφησε αβοήθητη και δεν εμπόδισε το Αζερμπαϊτζάν από το να πάρει το Καραμπάχ με τη βία και να πραγματοποιήσει αυτό που αποκαλεί εθνοκάθαρση, κάτι που το Αζερμπαϊτζάν αρνείται. Η Αρμενία ανέστειλε τη συμμετοχή της στον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, έναν αμυντικό όμιλο πρώην σοβιετικών κρατών που κυριαρχείται από τη Ρωσία.