//

Αλλαγή τακτικής στη Γάζα. Νέο μέτωπο με Χέζμπολάχ;

Το Ισραήλ απέσυρε άρματα μάχης από ορισμένες περιοχές της πόλης της Γάζας τη Δευτέρα 1η Ιανουαρίου 2024, καθώς ανακοίνωσε σχέδια για αλλαγή τακτικής και μείωση του αριθμού των στρατευμάτων, αλλά οι μάχες μαίνονταν σε άλλα σημεία του παλαιστινιακού θύλακα μαζί με έντονους βομβαρδισμούς.

Το Ισραήλ λέει ότι ο πόλεμος στη Γάζα έχει πολλούς μήνες μπροστά. Ωστόσο, αλλάζει τακτική, με τον στρατό να αποσύρει δυνάμεις μέσα στη Γάζα αυτόν τον μήνα και να επικεντρώνεται σε τοπικές-σημειακές επιχειρήσεις εκκαθαρίσεων.

Η απόφαση των Ισραηλινών αντικατοπτρίζει μια στροφή στη διεξαγωγή των επιχειρήσεων, προς τη διεξαγωγή επιχειρήσεων χαμηλής έντασης στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Η μείωση των στρατευμάτων θα επιτρέψει σε ορισμένους εφέδρους να επιστρέψουν στην πολιτική ζωή, ενισχύοντας την οικονομία του Ισραήλ που έχει χτυπηθεί από τον πόλεμο και ελευθερώνοντας μονάδες σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης στο βορρά με τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι η κατάσταση στα σύνορα του Λιβάνου “δεν θα επιτραπεί να συνεχιστεί. Το επόμενο εξάμηνο είναι κρίσιμη περίοδος“.

Οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εγκυμονεί κινδύνους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο.