Πρόκειται η σημερινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημοποιήσει μια αλλαγή πλαισίου στα λεγόμενα Ελληνοτουρκικά;
Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί στο μυαλό όλων όσων περιμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έλευση Ερντογάν στην Αθήνα και τα όσα πρόκειται να ανακοινωθούν στη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Η Ελληνική πλευρά δηλώνει αρκετά συγκρατημένη και κρατά χαμηλά τους τόνους – και πολύ καλά κάνει.
Ο Τούρκος πρόεδρος μας προϊδέασε για τις προθέσεις και τις θέσεις της χώρας του με τη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Καθημερινή. Ουσιαστικά άκαμπτος σε επιμέρους ζητήματα όπως είναι η υπόθεση της Αγίας Σοφίας και της Σχολής της Χάλκης, το νέο στοιχείο που ήρθε πλέον επίσημα στο φως είναι ότι η Άγκυρα επιδιώκει προσφυγή στη Χάγη, όχι μόνο για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, αλλά με μια ευρύτερη ατζέντα θεμάτων τα οποία συνδέει με την υπόθεση της υφαλοκρηπίδας. Η πάγια ελληνική θέση είναι για προσφυγή στη Χάγη μόνο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας και όχι για άλλα ζητήματα που αφορούν κυριαρχικά θέματα της Ελλάδας.
Στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα Εστία αναφέρει πως η Τουρκία θέτει θέμα 6 μιλίων χωρικής θάλασσας πλην Ευβοίας στο Αιγαίο για την Ελλάδα και δυο κράτη στην Κύπρο.
Η πραγματικότητα είναι πως στην ουσία, στα κύρια ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, διάλογος δεν υφίσταται. Αυτό που συμβαίνει είναι στην καλύτερη περίπτωση η Αθήνα να κάθετε και να ακούει τις τουρκικές θέσεις, οι οποίες είναι αριστοτεχνικά δομημένες να προκαλούν συνεχώς νέα δεδομένα και τετελεσμένα.
Με εύλογο λοιπόν ενδιαφέρουν αναμένουμε τον Τούρκο πρόεδρο στην Αθήνα για να διαμορφώσουμε μια εικόνα σε ποιο επίπεδο βρίσκονται σήμερα οι συζητήσεις στα ελληνοτουρκικά.