//

Ήταν η δήλωση Μητσοτάκη που ενόχλησε τους Βρετανούς;

Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, την Τρίτη 28/11 στις 12:45 θα συναντούσε τον Βρετανό ομόλογό του Rishi Sunak.

Την Κυριακή 26/11 ο κ. Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά από τη δημοσιογράφο του BBC One, Λόρα Κένσμπεργκ, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα, ένα ζήτημα που διχάζει της ελληνοβρετανικές σχέσεις. Μάλιστα, ο Έλληνας πρωθυπουργός παρομοίασε αυτό που συμβαίνει με τον Παρθενώνα, με το σαν να ήταν κομμένος στη μέση και να εκτίθεται σε δυο διαφορετικά μουσεία ο πίνακας της Μόνα Λίζα.

Η αλήθεια είναι πως το ζήτημα των γλυπτών είναι μια πολύπλοκη υπόθεση, στην οποία η κάθε πλευρά έχει τα επιχειρήματά της. Ηθικά το δίκαιο ανήκει στην Ελλάδα, αλλά η ισχύς και όχι η ηθική ρυθμίζουν αυτές τις υποθέσεις.

Σε λιγότερο από ένα 24ωρο πριν τη προγραμματισμένη συνάντηση Μητσοτάκη- Sunak, το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού ακύρωσε τη συνάντηση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός και δήλωσε:

«Εκφράζω την ενόχλησή μου που ο Βρετανός Πρωθυπουργός ακύρωσε την προγραμματισμένη συνάντησή μας λίγες ώρες πριν να πραγματοποιηθεί», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Οι θέσεις της Ελλάδας για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι γνωστές. Ήλπιζα ότι θα είχα την ευκαιρία να τις συζητήσω με τον Βρετανό ομόλογό μου. Όποιος πιστεύει στην ορθότητα και τη δικαιοσύνη των θέσεων του δεν φοβάται ποτέ να αντιμετωπίσει επιχειρήματα“, ανέφερε σχετικά.

Αν και πολύ σοβαρό θέμα η υπόθεση της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα πίσω στην Ελλάδα, εντούτοις ήταν ικανό να ακυρώσει τη συνάντηση των δυο ηγετών, όταν το ίδιο το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού δηλώνει από τη μία πως οι ελληνοβρετανικές σχέσεις είναι «τεράστιας σημασίας», αλλά από την άλλη δηλώνει πως μπορεί να συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Βρετανικής κυβέρνησης… Σαφέστατη υποβάθμιση της συνάντησης.

Σίγουρα αυτή η εξέλιξη δεν δικαιολογείται επαρκώς, λόγω των δηλώσεων Μητσοτάκη στο BBC One.

Οι Βρετανικές υπηρεσίες δεν ήθελαν να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός για να δώσει επίσημα έκταση στο θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα και να κερδίσει πόντους, κυρίως μέσα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, που πιθανότατα το Λονδίνο έχει τις δικές του προτιμήσεις σε πρόσωπα και μηχανισμούς…

Όπως επίσης, για τους ίδιους λόγους, οι Βρετανοί δέχονται πιέσεις και για πολλά ακόμη εκθέματα στα μουσεία τους που έχουν παρθεί από πρώην αποικίες τους. Δεν θα ήθελαν λοιπόν να δουν τον Έλληνα πρωθυπουργό μπροστάρη σε μια κίνηση που θα μπορούσε να πάρει παγκόσμια έκταση!

Είναι επίσης το γεγονός ότι η Βρετανία φαίνεται να έχει επιλέξει πλευρά στις δυο ακτές του Αιγαίου και θα πρέπει το γεγονός που συνέβη, να αναλυθεί διεξοδικά από τις Ελληνικές υπηρεσίες και να μην περιπέσει το θέμα σε κλασσικό επικοινωνιακό παιχνίδι «θυσίας για τα συμφέροντα της χώρας» (δυστυχώς έχει αναχθεί σε επιστήμη στα πολιτικά μας πράγματα) του Έλληνα πρωθυπουργού.

*Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος